La Filmoteca de Catalunya dedica un cicle a qui està considerat com un dels pares del cinema nord-americà contemporani: John Cassavetes. Us convidem a repassar sis títols clau de la seva carrera.

‘Shadows’

John Cassavetes, 1959. Divendres 1 i dijous 7 de gener a les 19.30 h

Un debut que ja marcarà la filosofia i el destí de tota la seva producció, perquè ‘Shadows’ és un llargmetratge urbà, de baix pressupost, amb un guió ben tancat que, tot i això, deixa marge d’improvisació als actors. Finançada amb diners d’amics i família, i amb l’ajuda d’un programa de ràdio, els cinemes nord-americans no la van voler i només la van projectar després que triomfés a Europa.

‘Faces’

John Cassavetes, 1968. Dimarts 5 de gener a les 16 h i divendres 8 de gener a les 19.30 h

Rodada seguint els criteris del cinema veritat (“cinéma vérité”), ‘Faces’ és un dels cims del film independent nord-americà i serveix a John Cassavetes per ratificar que aquest és el camí que vol seguir: històries de fons eminentment urbans, rodades sense les cotilles de la indústria i finançades de forma autosuficient. Amb ‘Faces’, a més, rep una nominació a l’Oscar al millor guió i reuneix dos dels seus futurs actors habituals: Gena Rowlands i Seymour Cassel.

‘Maridos’

John Cassavetes, 1970. Diumenge 10 de gener a les 19 h i dijous 14 de gener a les 16 h

Tres amics amb una crisi existencial important decideixen passar uns dies plegats i fugen tots junts a Londres. Allà viuran totes les frustracions i les inseguretats de la mitjana edat en un últim intent per ser joves. John Cassavetes protagonitza el film junt amb Ben Gazzara i Peter Falk.

‘Una mujer bajo la influencia’

John Cassavetes, 1974. Diumenge 17 de gener a les 19 h i divendres 22 de gener a les 16.30 h

La Mabel està casada amb el Nick i, junts, tenen tres fills. Un dia, el seu comportament comença a semblar estrany, poc adequat pel que la societat espera d’una dona dels 70, i així comença una davallada als abismes de la bogeria i de la inestabilitat que arrossegarà tota la família. Un dels títols més celebrats de John Cassavetes, que va rebre dues nominacions als Oscar.

‘El asesinato de un corredor de apuestas chino’

John Cassavetes, 1976. Dissabte 16 de gener a les 19.30 h i dimarts 19 de gener a les 16 h

En Cosmo Vitelli és el propietari d’un club de nit a Las Vegas amb molts deutes de joc, a qui els seus creditors li proposen que assassini un corredor d’apostes a canvi de perdonar-los-hi. Amb aquest film, Cassavetes retrata els baixos fons de la ciutat amb tota la seva cruesa, aconseguint un treball més ben valorat avui dia del que ho va ser en els seus temps.

‘Opening night’

John Cassavetes, 1977. Diumenge 17 de gener a les 16 h i dijous 21 de gener a les 19 h

Una actriu famosa fuig d’una jove fan embogida i, durant la carrera, la seva seguidora mor atropellada. La crisi de consciència que aquest tràgic fet li provoca afectarà els assaigs que fa d’un espectacle a Broadway, i la portarà a replantejar-se aspectes d’ella mateixa. El film va fracassar als EUA, però va ser molt ben rebut a Europa i, a l’actualitat, es considera un dels seus clàssics més importants.