El periodista i escriptor britànic John Carlin fa 40 anys que es dedica al seu ofici sense pèls a la llengua. De pare escocès i mare espanyola, va viure entre Londres i Buenos Aires abans de graduar-se a Oxford. Periodista de raça, va començar la seva carrera enfrontant-se amb la dictadura argentina des del Buenos Aires Herald, abans de cobrir guerres a l’Amèrica Central i treballar com a corresponsal a Sud-àfrica durant els anys decisius de la fi de l’Apartheid. Allà va escriure sobre Nelson Mandela, una figura que va recuperar a llibres com ‘El factor humà’, que inspirarien el mateix Clint Eastwood. Més tard ens va parlar d’esportistes com Rafa Nadal o Oscar Pistorius, i ara, juntament amb l’Oriol Malet, recupera la figura de Mandela per parlar-nos d’un dels episodis més inspiradors de la seva vida. I nosaltres l’hem convidat a l”Àrtic’, on sempre ens agrada rebre persones que ens inspirin.

 

Una reunió per evitar una guerra civil

John Carlin i Oriol Malet retraten a ‘Mandela i el general’ la trobada que van tenir el líder sud-africà i el general Constand Viljoen. A mitjans dels 90, el país s’abocava a una guerra civil a causa de les tensions d’una part de la població blanca, que es mostrava contrària a la fi de l’Apartheid. Entre els opositors, algunes milícies d’extrema dreta van demanar a Viljoen que les liderés en les seves reclamacions, i en l’estratègia d’alçar-se en armes o de provocar atemptats terroristes. Però el general Constand Viljoen es va reunir amb Mandela, i aquest el va convèncer que la pau era el millor camí. La cintura política que van demostrar aquests dos individus, que tenien molts motius per estar enfrontats, va ser la clau de la seva relació.

Conversar amb Mandela

La relació de John Carlin amb Nelson Mandela és un tema habitual en els llibres d’aquest escriptor anglès. A títols com ‘Heroica tierra cruel’ o ‘El factor humà’, que Clint Eastwood va convertir en el film ‘Invictus’, mostra els principals episodis de la vida política de Mandela, una vida que Carlin va conèixer a partir de finals dels 80, quan va començar a treballar a Sud-àfrica. Allà, va tenir l’ocasió d’entrevistar i conversar amb Mandela, fins al punt de mantenir-hi una relació cordial que el va marcar prou com perquè l’hagi recuperat en els seus treballs. El record de Mandela continua ben viu a través de John Carlin.