Johann Sebastian Bach va escriure ‘Chaconne’ quan va morir la seva dona. Una catedral musical carregada d’emocions que segles després sonava en el Walkman d’un nen de set anys per salvar-li la vida. Una corda on aferrar-se per sobreviure als abusos sexuals que patia a l’escola. És la història que el pianista i compositor James Rhodes ens va explicar a ‘Instrumental’, una autobiografia que puja per primer cop a l’escenari en una adaptació teatral que és alhora una denúncia de la pederàstia i una esperança davant del poder sanador de la música.

Però com es porta a l’escena una història com aquesta? Iván Morales tenia clar que el procés havia d’aportar a l’espectador alguna cosa més del que es pot llegir en el llibre o del que es pot conèixer del protagonista a través de la premsa i les xarxes socials. Així que la seva és una proposta que es mou entre la ficció, la realitat i l’autoficció i en què el públic acompanya l’actor, Quim Àvila, en la lectura de l’obra original. Entre les claus del muntatge destaca el treball corporal de l’intèrpret i la dimensió escenogràfica de la música . El resultat és un monòleg capaç de narrar de forma lluminosa una història molt fosca i que té com a objectiu final apaivagar la ferida.

‘Instrumental’ es pot veure fins al 30 de juny al Teatre Lliure de Montjuïc.

 

‘Jo també’

La cartellera de la ciutat acull aquests dies un altre muntatge que també posa el focus en la lluita contra l’abús sexual infantil. Es tracta de ‘Jo també’, un projecte que sorgeix del Laboratori Escènic Me Too, on supervivents d’abusos i persones que hi han tingut un contacte molt proper han posat en comú les seves experiències. D’aquest diàleg compartit van sorgir els textos que formen aquesta peça documental amb què aquestes dones han decidit trencar el seu silenci.

Es tracta d’una dramatúrgia real que Alba Tor ha teixit a través d’històries verídiques i que posen l’accent tant en les seqüeles que queden en les supervivents com en els mecanismes que utilitzen els agressors. La proposta busca visibilitzar un conflicte que afecta al voltant del 20 % dels menors de 17 anys.

‘Jo també’ es pot veure diumenge, 30 de juny, a la sala Porta4.