Xavier Cugat va ser un dels catalans més universals, l’únic fins al moment que té quatre estrelles al passeig de la Fama de Hollywood Boulevard.  La seva va ser una vida de pel·lícula que va transcórrer en paral·lel als principals fets històrics del segle XX. Nascut a Girona l’any 1900, Francesc d’Assís Xavier Cugat Mingall de Bru i Deulofeu va emigrar amb els seus pares a Cuba quan encara era un nen. Allà es va familiaritzar amb la música i es va acabar convertint en un dels protagonistes de la introducció dels ritmes llatins i afrocubans als Estats Units i de la seva popularització arreu del món. Va viure en primera línia els temps daurats de les grans orquestres, la ràdio, els estudis de cinema i els casinos de Las Vegas.

I ara la biografia d’aquest artista polifacètic ha inspirat l’espectacle ‘I sing a song about bananas (una nit tropical amb Xavier Cugat)’. Un musical que repassa la carrera d’aquest violinista, arranjador, dibuixant i director d’orquestra, que va deixar la seva petjada en més d’una cinquantena de bandes sonores i que sovint interpretava el seu propi personatge a la gran pantalla. L’espectacle es va emetre en directe per betevé el 28 de juliol.​

La dramatúrgia d’aquest homenatge la signa Helena Tornero, autora de peces teatrals com ‘Suplicants’, ‘Mein Kapital’ o ‘Búnquer’. Anna Moliner, Xavier Rueno i Ferran Vilajosana seran els intèrprets encarregats d’acostar la història de Xavier Cugat al públic del Teatre Grec. Ho faran al ritme de l’Original Jazz Orquestra del Taller de Músics que, sota la direcció de David Pastor i amb les veus de Saphie Wells, Eva del Canto i Antonio Navarro, donarà vida als èxits de les grans orquestres que nit rere nit van anar construint un llegat cultural tan gran que sobreviuria al seu artífex, que ens va deixar el 27 d’octubre del 1990 a Barcelona.

 

Informació de servei

Creació: Àlex Serrano, Pau Palacios i Ferran Dordal
Performance: Anna Pérez Moya, Àlex Serrano, Pau Palacios i David Muñiz
Horaris: dimarts 28 de juliol a les 22 h
Espai: Teatre Grec
Preu: 15 €