Des de la seva introducció l’any 2008, Google Street View ens ha mostrat una nova realitat, fins ara tot havia de ser visitat en persona, però l’aplicació ens ofereix un nou món paral·lel, la visita virtual. 12 artistes han investigat sobre aquesta realitat dual i presenten les seves obres a l’Arts Santa Mònica fins al mes de setembre. Al museu d’art contemporani també podem visitar quatre instal·lacions artístiques del cineasta Isaki Lacuesta.

Un món paral·lel

Roberto Feijoo fa un recorregut visual del paisatge urbà de Berlín sense moure’s de davant de l’ordinador. L’artista mostra fotografies molt convincents que ens parlen de versemblança i autoria, però són captades des de Google Street View. Albert Gusi també aprofita les patologies del sistema i ridiculitza l’afany de preservació de la intimitat que fa esborrar les cares dels vianants, però que encomana aquesta acció a uns algoritmes que no distingeixen entre persones reals i il·lustracions publicitàries, és a dir, que les cares de les escultures o imatges publicitàries apareixen esborrades. Aquests són alguns dels artistes que podem veure al Santa Mònica i que investiguen sobre Google Street View.

Els projectes exposats són de 12 artistes —Andrés Galeano (Mataró/Berlín), Sasha R. Gregor (Barcelona), Albert Gusí (Castellbisbal), Roberto Feijoo (Barcelona), Jonay PMatos (Gran Canària), David Mayo (Sevilla), Alberto Salván (Madrid), Mario Santamaria (Barcelona), Txema Salvans (Barcelona), Rubén Torras (Sant Vicenç de Montalt), Bárbara Traver (València) i Azahara Cerezo (Girona)— i comissariats per Joan Fontcuberta amb la producció de Roca Umbert Fàbrica de les Arts.

L’art d’Isaki Lacuesta

El Centre Pompidou de París va acollir el 2018 una retrospectiva d’Isaki Lacuesta, comissariada per Sylvie Pras i coordinada per Judith Revault. En aquesta exposició es van presentar dues noves instal·lacions, ‘Les imatges eco’ i ‘Els films dobles’ que recreaven imatges sorgides tant de creacions anteriors com de noves filmacions en diversos indrets del món. Les dues videoinstal·lacions estrenades a París es presenten ara a Catalunya formant part de l’exposició “Les imatges eco. Isaki Lacuesta”, la qual incorpora dues obres més, la videoinstal·lació La tercera cara de la lluna que Lacuesta va crear pel Bòlit de Girona amb l’escultor gironí Pep Admetlla i una obra nova la qual s’estrena a l’Arts Santa Mònica: ‘L’acusat (un cas del sud)’.