No podíem deixar de parlar de la que sembla la gran polèmica d’aquest inici d’any. Les paraules clau: youtubers, Andorra, impostos. I podríem afegir: nous rics, urbanitzacions de luxe, mansions. Tot va començar quan el Rubius, el youtuber amb més seguidors, va anunciar que ell també canviava de país, sumant-se a la llarga llista de youtubers i streamers que tributen a Andorra.

El Rubius

El Rubius és el nom artístic de Rubén Doblas i és un dels personatges que va començar a entendre i monetitzar YouTube des dels seus inicis. Va començar jugant a Skyrim i altres videojocs, primer com a aficionat, després, a poc a poc, arreplegant legions de fans. Per això és un dels youtubers més emblemàtics. L’any 2018, el documental de ‘Ruben a Rubius’ analitzava aquest fenomen, els diners que es mouen i també la increïble pressió mediàtica.

Unes petites grans youtubers

La Gisele i la Claudia són dues germanes catalanes amb més de 22 milions de subscriptors al seu canal de YouTube: La Ratitas. En aquest cas, estaríem parlant només de youtuberes, creadores de contingut a aquesta plataforma. Las Ratitas també viuen a Andorra, tota la família. Un altre dia podem parlar de l’exposició pública de tots aquestes nenes i nens que els seus pares es dediquen a crear contingut en línia i els límits en l’explotació dels teus fills.

Els streamers triomfen a Twitch

Els streamers són els que fan retransmissions de partides de videojocs en línia. El canal principal per a aquestes retransmissions es Twitch, i de nou trobem el Rubius amb més de 8 milions de seguidors entre els canals més seguits. Ara mateix, Twitch esta guanyant moltíssima força en els directes. És important dir, que aquesta última té moltes millors opcions per monetitzar contingut. Si a casa esteu pensant a fer contingut digital i guanyar diners comenceu per Twitch. Atenció perquè hi ha gent que, per exemple, guanya diners i fa directes mentre dorm. 

Les mansions dels creadors de continguts

Aquestes creadors de “contingut en línia”, imbuïts per una ideologia molt ianqui, viuen a cases superluxoses pagades per les marques, que són normalment empreses de videojocs. La idea és que aquestes persones, que acumulen milions de seguidors, facin de prescriptores mentre juguen a videojocs, els comenten, presenten les seves “skins”, estrenen jocs en primícia, etc. És com un gran aparador gegant. En molts casos hi conviuen gamers independents, que es relacionen més per afinitat; en d’altres, són directament equips d’esports.

Això de conviure a mansions no és exclusiu de youtubers o streamers, sinó que és un model de vida que també comparteixen “influencers” en el seu sentit més ampli: tiktokters, instagramers. En molts casos, fins i tot, la mansió no la paga cap empresa o particular, sinó que la financen com un lloguer compartit. Com un pis d’estudiant, però de gent riquísima. Un exemple d’aquest tipus de casa, per exemple, és The JetHouse, una casa de tiktokers anglesos que viuen a Alacant. Cadascú paga la seva part a través dels diners que guanyen fent i alimentant la seva marca personal.

Si ens haguéssim de remetre a una de les primeres cases hauríem de parlar de The Hype House. Una mansió a Los Angeles que al desembre del 2019 va reunir 19 adolescents, tots ells tiktokers, com a espai de reunions i de creació de contingut. A l’inici, només quatre hi dormien. Han anat canviant els membres de la casa amb el temps.  La casa té un compte propi amb més de 20 milions de seguidors a TikTok.

Qüestions ètiques d’aquest model de treball

Se’n va parlar força del model productiu després d’una entrevista viral a Ibai Llanos al diari ‘El Mundo’. En aquesta entrevista, Ibai va explicar, per exemple, que feia sis anys que no parava, cada dia. Deia que “no és per ‘flipar-me’ de mira com treballo, però és que m’agrada”. Com a resposta a aquesta entrevista, l’editora Layla Martínez va piular que li semblava una entrevista “demolidora pel que fa a l’explotació laboral”. I a partir del seu tuit es va generar un debat interessantíssim.

El tema aquí, és que en el fons sabem que és evident que aquesta no és la pitjor en condicions de feina, òbviament. I que no són treballadors superexplotats, de la mateixa manera que mai no diríem que Messi ens fa pena. Però compartim la reflexió de Layla: “El problema és la filosofia que se’n desprèn d’aquest tipus de relacions laborals i la influència que té, en el fons crea precedents en aquesta massa de treballadors cada cop més extensa de ‘creadors de continguts en línia’ (aquí som un munt). Sabem que hi ha uns quants youtubers i streamers que poden viure en aquestes condicions, però molts altres es queden amb la segona part: si fas el que t’agrada, no cal que tinguis vacances, treballar 24/7 està bé, viure subjecte i finançat per les marques és acceptable. En el fons, són discursos terriblement nocius. Més enllà de la bona vida que puguin portar o no, ells també pateixen les conseqüències d’un model ultrasalvate. Pensa que al final, si ho redueixes fredament, es tracta d’estar tancat a una casa amb la pressió de generar continguts de forma permanent. A la mínima que comences a decaure, que els teus vídeos no aconsegueixen uns objectius marcats, estàs fora”. Per exemple, abans hem parlat del Rubius, com molts altres, va haver d’aturar-se un temps per depressió.

Tributar a Andorra o a l’Estat espanyol

El tema que ha generat tan enrenou a principis d’any és que bona part dels principals youtubers, streamers, viuen a Andorra o estan marxant cap allà. Ho justifiquen dient que no volen pagar tants impostos i que estan en el seu dret de fer-ho. Junt amb esportistes d’elit i aristòcrates com la Carmen Thyssen, les últimes dades confirmarien que més de 30 youtubers viuen ara mateix a Andorra. Del “top 15” amb més seguidors, 12 tindrien confirmada la seva residència a  aquest paradís fiscal. No només gamers, la família de les germanes Las Ratitas com hem dit abans, també hi viu allà des de fa anys. I la Patry Jordan, la reina del fitness, que amb més d’11 milions de seguidors al seu canal de youTube Gym Virtual, va canviar la seva residència de Girona a Andorra el 2017. Encara que alguns altres, com Ibai Llanos, van defensar que ells es quedaven perquè consideren que es just pagar molt quan guanyes tants diners.