Fa tres anys que el Laboratori d’Investigació des del Flamenc de l’Institut del Teatre s’aproxima a aquest art des d’una pràctica i una mirada contemporànies sota la direcció del bailaor, coreògraf i professor Juan Carlos Lérida. Ara, una trentena d’artistes d’aquest projecte de recerca estrenen ‘Filmoteca en dansa’ a partir de fragments cinematogràfics preservats a l’arxiu del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya.

La sessió és una iniciativa de l’operador de cabina de la Filmoteca, Juan de los Heros, que ja havia promogut anteriorment el cicle Flamenc: Ull Partit amb El Dorado Sociedad Flamenca Barcelonesa. Una proposta que l’any 2019 ja va unir la dansa en viu i el cinema i que relacionava el gènere amb les avantguardes artístiques del segle XX sota la direcció de l’artista i crític d’art Pedro G. Romero. Aquella proposta escènica va ser el punt de trobada entre Juan de los Heros i Juan Carlos Lérida, que des d’aleshores es van proposar el repte de treure al carrer el treball d’investigació del Laboratori.

El cinema a través del cos

‘Filmoteca en dansa’ és una reflexió entorn de la dansa filmada que planteja preguntes i respostes creatives en un diàleg entre cos i imatge. La sessió performàtica que es podrà veure divendres a la Sala Chomón és una investigació en directe que parteix de la improvisació i que permet intervenir el material fílmic des d’una perspectiva multidisciplinària. Una conversa artística contemporània amb gravacions de balls de societat, danses andaluses, boleres i folklores del segle XIX i, fins i tot, filmacions de danses ètniques del món.

Loïe Fuller i el mantó flamenc

Un dels molts referents a partir dels quals han treballat els artistes de ‘Filmoteca en dansa’ és la ballarina, actriu i escriptora Loïe Fuller, que va revolucionar el món de la dansa contemporània durant la Belle Époque amb la seva dansa serpentina i amb la utilització d’efectes visuals que jugaven amb la llums, teles i colors. La pel·lícula ‘La bailarina’ (2016), dirigida per Stéphanie di Giusto repassa la seva biografia i rivalitat amb Isidora Duncan.

La figura de Loïe Fuller està present a l’espectacle creat pel Laboratori d’Investigació des del Flamenc a partir d’un fragment de Segundo de Chomón, que data del 1902 i que va ser acolorit pel cineasta al seu estudi de Barcelona. Els icònics moviments amb les teles, que requerien un gran esforç físic per part de la ballarina, es vinculen ara amb el mantó flamenc i amb una visió democratitzadora de la dansa.

‘Filmoteca en dansa’ es podrà veure en una única sessió gratuïta a la Sala Chomón de la Filmoteca de Catalunya, divendres 29 a les 19.30 h. Cal reserva prèvia.