El Maldà aposta per la dramatúrgia contemporània en aquesta primera part de la temporada 2020-21 amb dues estrenes, ‘El silenci dels telers’ i ‘Una galaxia de luciérnagas’ i dos retorns, ‘Barbes de balena’ i ‘Akelarre’. Text, música i sobretot mirada crítica cap al paper de la dona a la nostra societat present i passada marquen la línia de programació de tardor a El Maldà. El teatre assegura que reobrirà al setembre amb totes les mesures de seguretat i complint la normativa, però ja prepara alternatives en cas d’anul·lacions per la pandèmia de la covid-19. La resta de la temporada es presentarà el 4 de setembre.

‘Barbes de balena’

El Maldà encetarà el 6 de setembre la nova temporada 20-21 amb ‘Barbes de balena‘, amb dramatúrgia d’Anna Maria Ricart i dirigit per Mònica Bofill, que torna a la sala per quarta vegada. El relat de la història de la primera doctora a l’estat espanyol, Dolors Aleu i Riera, està protagonitzat per la seva besneta, Núria Cuyàs, acompanyada de l’actriu Cinta Moreno, la pianista i compositora Ariadna Cabiró i la coreògrafa i ballarina Anna Romaní. ‘Barbes de balena’ és un espectacle de creació, reivindicatiu, fet per dones i sobre dones, que reflexiona sobre les contradiccions d’una societat que no es troba tan lluny de l’època de la doctora Aleu. L’espectacle estarà en cartell del 7 de setembre al 4 d’octubre.

‘El silenci dels telers’

A l’octubre s’estrenarà ‘El silenci dels telers’, un homenatge a les colònies tèxtils a partir del llibre d’Assumpta Montellà que porta el mateix títol. L’espectacle, amb idea original de Maria Casellas, està dirigit per Ferran Utzet amb dramatúrgia d’Anna Maria Ricart i s’havia d’estrenar el mes d’abril passat a la sala. Les actrius Maria Casellas i Andrea Portella posen veu a les treballadores de les colònies tèxtils. La Pilar i la Carme van viure i treballar tota la vida en una de les colònies tèxtils que van florir, a finals del segle XIX, a les ribes dels nostres rius. Tot i que les colònies van anar tancant a partir de la dècada dels 80 del segle passat, la Pilar i la Carme, d’alguna manera, encara són allà. Amb elles, reviurem el dia a dia d’aquesta mena de món en miniatura que eren les colònies, tot resseguint els més de 100 anys d’història que van transcórrer mentre encara funcionaven.

‘Una galaxia de luciérnagas’

Al novembre s’estrenarà ‘Una galaxia de luciérnagas’, un espectacle escrit i dirigit per Aina Tur, inclòs dintre del Grec a Grec, del qual en vam poder veure una lectura en “streaming” des d’El Maldà aquest juliol passat. L’espectacle relata una experiència personal viscuda en un país de Sud-amèrica de l’autora i directora, i el protagonitza l’actriu Anna Alarcón. El juliol del 1998, quan tenia 21 anys, Aina Tur era a Llatinoamèrica participant en un projecte de cooperació internacional amb altres ciutadans espanyols quan van patir un assalt a mà armada. Aquella experiència va transformar la vida de l’autora, tant per la duresa de la situació que va viure com per les seves conseqüències. Alguns dies més tard, van poder constatar que la procedència europea de quatre de les víctimes havia desfermat uns mecanismes que mai no s’haurien activat per cap habitant del país on es trobaven. El que va succeir va marcar la vida de l’autora i, possiblement, les de la resta de cooperants que l’acompanyaven en aquella circumstància.

‘Akelarre’

Al desembre també repetirà un altre èxit de la sala, ‘Akelarre’, de la companyia The Feliuettes, formada per les actrius Laia Alsina, Maria Cirici, Laura Pau. L’espectacle, que ja ha fet i seguirà fent gira per Catalunya postpandèmia, és un projecte ambiciós de la companyia creat col·lectivament, amb direcció de Míriam Escurriola, i autors com Mireia Giró, Xavi Morató, Cristina Clemente, Clàudia Cedó, entre d’altres, i música d’Ariadna Cabiró, Clara Peya, Arnau Tordera i Gerard Sesé. The Feliuettes ens conviden al seu aquelarre, on ens interpel·len, es pregunten sobre el món que els ha tocat viure i sobre com transformar-lo, sent dones. A través de l’esperit nascut del cabaret més personal, personatges inesperats posaran en qüestió situacions quotidianes i no tan quotidianes, deformant-les amb un mirall ple de possibilitats. Humor negre, faula idiota i perversa, el kitsch, l’absurd, l'”stand up comedy”, l’esperit punk… ingredients en el nostre còctel per parlar amb llibertat i humor.