La madrilenya Blanca Portillo i el sevillà José Luis García-Pérez són dos intèrprets que, amb esforç i talent, han aconseguit ser dos habituals d’una professió sempre incerta. Formada, ella, a la Reial Escola Superior d’Art Dramàtic de Madrid, i ell al Centre Andalús de Teatre de Sevilla, tots dos van començar les seves carreres als anys 90. Amb el tombant de segle, la Blanca es va fer molt popular vivint no una ni dues, sinó set vides, abans de convertir-se en musa d’Almodóvar, gaudir de ‘La chispa de la vida’ o, fins i tot, ser víctima indirecta d’un ‘Secuestro’. El José Luis, mentrestant, va debutar al cinema sent només un ‘Cachorro’, es va convertir en ‘Un novio para Yasmina’, va saber el que era ‘Amar en tiempos revueltos’ i, fins i tot, es va posar en la pell del doctor Watson de José Luis Garci. I tots dos, per cert, es van trobar jugant a ‘Siete mesas de billar francés’, abans que la Blanca dirigís el José Luis en un espectacle força ‘avariat’. Ara repeteixen a ‘El cartógrafo’, i nosaltres els rebem a l”Àrtic’, un lloc molt fàcil de trobar als mapes.

Cartografiar l’horror

A ‘El cartógrafo’, Blanca Portillo i José Luis García-Pérez es desdoblen en 12 personatges per explicar-nos la història d’un cartògraf i la seva neta que viuen al gueto de Varsòvia. Allà, dibuixen mapes sobre el que està passant, sobre l’horror de la repressió nazi, però també sobre la vida dels jueus en condicions miserables. 70 anys més tard, Blanca és una espanyola resident a la mateixa ciutat, que comença a obsessionar-se amb la història del cartògraf, conscient que els mapes són un instrument de memòria, que poden condemnar però també salvar vides.

Un compte pendent

Blanca Portillo i José Luis García-Pérez feia anys que volien treballar junts sobre un escenari. Abans, tots dos havien coincidit en espectacles com ‘La avería’ o ‘Don Juan Tenorio’, però sempre amb ella com a directora i no com a actriu. Amb ‘El cartógrafo’ han aconseguit treballar com a actors, i ho han fet amb un text de Juan Mayorga, company d’escola de Blanca Portillo, amb qui ella volia treballar. Tots tres han cartografiat la memòria dels jueus de Varsòvia perquè el que va passar es recordi sempre.

El cartógrafo

Teatre Goya, fins al 21 de juliol

Autor i director: Juan Mayorga
Intèrprets: Blanca Portillo i José Luis García-Pérez
Horaris: De dijous a dissabte, a les 20.30 h. Diumenge, 18:30h
Durada: 120 minuts
Espectacle en castellà