No tindria cap sentit fer una secció de dones pianistes i que no hi aparegués la gran Alicia de Larrocha (Barcelona, 1923-2009), que va ser alumna del compositor Enric Granados, per tant significa la continuació de la tradició musical catalana, però a més amb projecció internacional gràcies a la seva gran qualitat interpretativa.

1

Maria João Pires

Lisboa, 1944

Palau de la Música / Divendres, 22 de febrer, a les 20.30 h / De 23 a 94 euros

El divendres 22 de febrer actuarà al Palau de la Música (amb totes les entrades exhaurides) una de les pianistes més llegendàries del segle XX, la portuguesa Maria João Pires. Hi ha certa unanimitat en considerar-la la millor pianista del repertori de Wolfgang Amadeus Mozart, i ho és per diversos motius: principalment la perfecció de la seva tècnica i, és clar, per la capacitat de donar ànima a qualsevol obra. La Pires ja ha esdevingut tot un mite però ha anunciat que es retira dels escenaris i, per això, el concert divendres al Palau de la Música Catalana (organitzat per Ibercamera) té totes les entrades exhaurides.

2

Martha Argerich

Buenos Aires, 1941

Martha Argerich és, segur, una de les cantants més importants de la seva generació, i amb una carrera que va començar als quatre anys, quan va oferir els seus primers recitals. Però no va ser fins a l’any 1965 (quan tenia 24 anys) que es va donar a conèixer gràcies al concurs Chopin; des d’aleshores la seva carrera ha estat grandiosa i ha treballat amb les millors orquestres i els millors directors de la seva generació. En particular, Beethoven, Chopin i Ravel han estat compositors molt presents en el seu repertori.

3

Yuja Wang

Pequín, 1987

Nascuda a la Xina l’any 1987, Yuja Wang també va ser una nena prodigi ja que als sis anys ja tocava el piano. S’ha format al seu país, però també al Canadà i als Estats Units, i només amb 21 anys ja realitzava gires internacionals. Amb una posada en escena enlluernadora, Wang brilla especialment en el repertori més virtuós del repertori per a piano, amb compositors com Prokofiev o Rakhmaninov.

4

Khatia Buniatishvili

Batum (Geòrgia), 1987

Khatia Buniatishvili és un altre exemple d’artista del segle XXI, en què la imatge és imprescindible, però per damunt de tot és una pianista de gran virtuosisme que es va donar a conèixer a escala mundial l’any 2011 amb el seu primer treball discogràfic dedicat al que, diuen, va ser el millor pianista de la història, Franz Liszt. Un compositor de gran complexitat tècnica, però també de gran expressió dramàtica, que el fa accessible només a les més virtuoses mans, com les de Buniatishvili.

5

Valentina Lisitsa

Kíev, 1973

Palau de la Música / Dilluns, 25 de febrer, a les 20 h / De 20 a 30 euros

Valentina Lisitsa és una extraordinària pianista, però també és una dona molt intel·ligent i s’ha sabut aprofitar de les xarxes socials per donar a conèixer les seves habilitats amb el piano. Té més de 95 milions de visites a la seva pàgina de YouTube, on penja gravacions de les seves interpretacions de piano. Com a bona mostra d’intel·ligència, i sabent que s’adreça al gran públic, el seu estil se centra sobretot en obres de gran complexitat i molt virtuosisme, potser més fredes, però molt espectaculars. De fet, Lisitsa actuarà al Palau de la Música Catalana el proper dilluns, per tant, és una bona oportunitat per sentir-la en directe.