A la sala de cinema de la Filmoteca de Catalunya els dies es fan curts. Quan s’apaguen els llums a la Filmoteca el temps passa volant, a més, el penúltim i últim divendres de cada mes encara es fan més curts perquè se celebra el cicle Dies Curts, una sessió dedicada als curtmetratges. Els curts no tenen sales per una programació habitual com el cinema o plataformes digitals i fora del circuit comercial sembla que resten per un públic especialitzat, però oblidem que molts directors i directores fan curts com Carla Simón, directora d”Estiu 1993‘, que va presentar ‘Correspondencia‘ el 2020 o Pedro Almodóvar, que està preseleccionat als Oscars amb ‘La voz humana‘. Doncs, on podem veure curts? I quins són els directors i directores que aposten pel curt? Us proposem el cicle Dies Curts a la Filmoteca i dues directores que opten als Premis Gaudí 2021 en la categoria de curtmetratges per fer una petita radiografia del curtmetratge a casa nostra.

Dies Curts, a la Filmoteca

Fins al juny, el penúltim i el darrer divendres de cada mes, la Filmoteca dedica una sessió especial als curtmetratges. Autores i autors emergents o poc presents als circuits majoritaris d’exhibició presenten una selecció de la seva obra i comparteixen els processos de creació. La primera edició d’aquest 2021 comptarà amb directores com Carolina Astudillo, Marc Ferrer, Dostopos (Ana Pfaff i Ariadna Ribas), Luis López Carrasco, Pablo García Canga i Pilar Monsell. El cicle està ideat en coordinació amb els Serveis Educatius de la Filmoteca per tal d’acostar el treball i la cinematografia locals als centre educatius del barri del Raval de Barcelona, amb qui es fa una tasca de mediació.

‘Vera’ i ‘Panteres’, ‘curts’ nominats als Premis Guadí 2021

Parlem amb dues directores, Laura Rubirola i Èrika Sánchez, de les cinc nominades als Premis Gaudí 2021. Laura Rubirola dirigeix ‘Vera’, una gran aficionada a la música clàssica que treballa de nit netejant en un gran edifici d’oficines, descobreix el Miquel, un home a qui mai no ha vist, però a qui imagina a través dels objectes que aquest té al seu escriptori. Èrika Sánchez presenta ‘Panteres’, un curtmetratge sobre el cos de la dona i la manera de representar-lo. El film va ser una de les sorpreses de l’últim Festival de Berlín. Aquesta edició dels Premis Gaudí han rebut 58 curtmetratges, dels quals se’n van seleccionar 14, i finalment, són cinc els nominats. La Comissió de Selecció de Curtmetratges d’aquesta edició està formada per Agustí Argelich (director del festival Filmets de Badalona), Jordi Forcada (Cerdanya Film Festival, en representació de Catalunya Film Festivals), Belén Funes (directora i guionista), Lluís Salgado (presentador del programa Curtcircuit del Canal 33) i Carla Simón (directora i guionista). 

Els 5 curtmetratges nominats als Premis Guadí 2021

  • ‘Vera’. Dirigit i escrit per Laura Rubirola Sala i produït per Malmo Pictures.
  • ‘Panteres’. Dirigit i escrit per Èrika Sánchez i produït per Antivaho Cinematográfico.
  • ‘Candela’. Dirigit i escrit per Marc Riba i Anna Solanas i produït per I+G Stop Motion.
  • ‘Forastera’. Dirigit i escrit per Lucía Aleñar Iglesias i produït per Distinto Films i La Perifèrica Produccions.
  • ‘Ni oblit ni perdó’. Dirigit per Jordi Boquet Claramunt, escrit per Jordi Boquet Claramunt i Tomàs Bayo i produït per Escac Films.