Després de les cancel·lacions de música en viu arran de la covid-19, aquest estiu una superprogramació musical d’estils de tota mena impregna els cartells de la ciutat: el Cruïlla XXS; Nits del Fòrum impulsat per Primavera Sound; Sala BCN, junt amb l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya en coproducció amb l’Institut de Cultura de Barcelona; el festival Grec, amb emissions en directe a betevéFes Pedralbes, als Jardins de Pedralbes, entre d’altres.

1

Nico Roig

La Pedrera. 28 de juliol a les 19 h

Nico Roig presentarà el seu disc nou ‘Yo siempre sueño que sí’, el 28 de juliol, a La Pedrera, dins el marc del festival Grec 2020. Publicat durant el confinament, és un disc exquisit en l’àmbi líric, musical i formal. Manté l’empremta de compositor inquiet, enginyós i experimental, aquesta vegada amb la producció delegada a David Soler i Marcel Bagés. Tant en la gravació com en el directe s’exposa amb so tridimensional. Hi col·laboren el duet més reclamat del moment, Tarta Relena, que també l’acompanyaran en aquest directe íntim, conjuntament amb la Marina Herlop i Coté Fournier. Cançons amb un protagonista que es fa moltes preguntes amb un objectiu únic, no gens banal: aconseguir estar tranquil i feliç. La següent ocasió de gaudir d’aquesta actuació en directe serà el 17 d’octubre, al cicle Sit Back de L’Auditori.

2

Nueva Vulcano

Mercat dels Encants. 26 de juliol a les 12 h
Sala BCN (Castell de Montjuïc). 27 d’agost a les 21 h

La dificultat de viatjar i de programar produccions internacionals, permetrà enguany potenciar el talent local, català i estatal. Un dels grups que actuarà en més d’un escenari seran Nueva Vulcano, que acaben d’estrenar la cançó ‘Las rotondas’. El videoclip i la lletra narren un incident automobilístic, com a metàfora del sistema en què vivim i qüestiona la mobilitat actual i el turisme, com a mínim, com l’enteníem pre-covid-19. Aquest èxit contundent i visceral és el segon single que han llançat com avançament del seu cinquè disc, gravat abans del confinament i amb sortida prevista aquest setembre. Un disc esperat, amb energia i poètica pròpia, del trio de Castellar del Vallès, un dels grups més potents i estimats de l’escena alternativa de postrock estatal.

3

Queralt Lahoz

Sala BCN (Castell de Montjuïc). 16 d’agost a les 21 h

La Queralt Lahoz és una compositora i cantant de Santa Coloma de Gramenet que, després de projectes diversos, va debutar en solitari l’any passat amb l’EP ‘1917’. Un disc de cançons que tant beuen de Morente, com de Wu Tang Clan. Atrevida, plena de força i alhora amb altes dosis sensibles, uneix rap amb flamenc, amb la copla, però també soul i tota mena de sons urbans actuals i amb un discurs de classe i de reivindicació de les arrels. Altres directes potents de hip-hop que també recomanem són Mala Rodríguez i Tribade.

4

Sanjosex

Cruïlla XXS (Recinte Modernista de Sant Pau). 10 de juliol a les 20.30 h

Després de les exploracions de la cançó tradicional del projecte ‘Càntut’, Sanjosex retorna amb l’EP temàtic ‘Dos somnis’, que enllaça amb els anteriors ‘Temps i rellotge’ i ‘Animal salvatge’. Publicat en versió digital durant el confinament, l’EP és una reflexió íntima i serena de l’etapa que estrena el músic, un cant a la família, la paternitat i a la vida endins, però no alienada, i com des de la domesticitat dialoga amb els afers socials i polítics que passen enfora.

5

Javiera Mena

Nits del Fòrum (Parc del Fòrum). 9 d’agost a les 19 h

Coincidint amb el Pride, la compositora xilena resident a Madrid acaba d’estrenar ‘Corazón astral’, que s’inclourà en el seu sisè disc. Un disc que comptarà amb diferents col·laboracions i serà més nocturn i misteriós, amb el desig com a fil conductor. Pop electrònic característic de l’artista i detalls de balades, continuista del seu últim treball, ‘Espejo’. De nou, sensualitat, hedonisme i empoderament que, de ben segur, desplegarà al Parc del Fòrum, al seu primer concert en viu després del confinament.

6

Cora Novoa

Sala BCN (Castell de Montjuïc). 18 de juliol a les 21 h

Amb moltes discoteques encara tancades, aquest estiu, la música de club haurà de sortir al carrer i buscar espais nous. Podrem gaudir de projectes electrònics propers com Awwz, CARLA, B1N0, Tversky, Akkan i també de la sessió de Cora Novoa, una de les productores i compositores més actives dels últims anys i amb més ressò internacional. Aquesta gallega, establerta a Barcelona, gran impulsora del talent local i femení, acaba de publicar l’EP ‘The Hive’, a Citizen Records, el segell de Vitalic. Un EP de peces denses d’electro i techno, amb una tensió i intensitat vibrants i emocionants. Cora Novoa oferirà una sessió el 18 de juliol al Castell de Montjuïc, dins el cicle Sala BCN, amb Fatamorgana i Guay!.

7

Luna Ki

Nits del Fòrum (Parc del Fòrum). 24 de juliol a les 19 h

La música urbana, en tota la seva amplitud, tindrà presència rellevant, amb projectes com els de Cecilio G, Bejo, Yung Beef, Pedro LaDroga o la inclassificable Luna Ki. Nascuda a Barcelona, però d’ascendència cubana, aquesta artista de la generació digital, atrevida, rebel i sense prejudicis mescla tota mena d’estils, com l’emotrap, el K-pop, la PC music o, fins i tot, la cúmbia villera. S’emmarca en l’onada d’artistes multimèdia que, tant treballen amb rigor el seu so, el discurs audiovisual i la seva estètica. Després d’un EP autogestionat i senzills diversos, ara ha llançat ‘Bolita’, gravada a l’Argentina.

8

Ladilla Rusa

Cruïlla XXS (Poble Espanyol). 5 de juliol a les 21 h
Sala BCN (Castell de Montjuïc). 30 d’agost a les 21 h

Ladilla Rusa, un grup que va començar en broma, ha esdevingut un projecte ben seriós. Amb una trajectòria curta però èxits molt bons han aconseguit girar per tot l’estat i esgotar ben sovint les entrades dels seus concerts. El projecte dels periodistes Tania Lozano i Víctor F. Clarés és un divertiment majúscul d‘electro pop excèntric i descarat, ple de fantasia i humor. ‘Macarrones pop’ és el seu últim llançament, mig tecno, mig rumba bakala, amb un argument fabulós en què Michael Jackson i Paul McCartney mengen macarrons i renten plats a casa d’en Tony Genil.

9

Los Chichos

Cruïlla XXS (Anella Olímpica). 1 d’agost a les 21 h

El flamenc i la rumba no podien faltar en aquesta exposició de talent musical estiuenca. Des de projectes d’arrel, com Diego el Cigala, Capullo de Jerez, Ketama, El Yiyo, Los Aurora o Derby Motoreta’s, a un dels referents de la rumba flamenca: Los Chichos. El grup de Vallecas va introduir a les seves lletres la vessant social i problemàtiques marginals, va apropar la música a les benzineres i van ser els primers d’incloure un cor de dones a un grup de rumba. 49 anys actius, segueixen omplint els escenaris del ritme i l’alegria contagiosa de les seves cançons, fins, com diuen, “hasta que el cuerpo aguante”.