Cava català

Aquest estiu a les revetlles i festes brindarem amb cava Comtats de Barcelona. Aquesta és la nova denominació del cava català per diferenciar-se de la resta d’Espanya. El Consell Regulador del Cava ha aprovat, per unanimitat, la normativa per distingir les zones d’elaboració i les categories del cava. Són quatre grans zones: Comtats de Barcelona, que engloba tot Catalunya; Vall de l’Ebre, Vinyes d’Almendralejo i Alts de Llevant. Pel que fa a les categories, els caves de més de nou mesos d’envelliment es denominaran cava de guarda, i els de més de 18 mesos seran cava de guarda superior. Els caves reserva passen de 15 a 18 mesos de criança, s’identifica l’anyada en l’etiquetatge i es potencia la sostenibilitat i els caves ecològics. En paraules del president de la DO Cava, Javier Pagès, “el cava es posa a l’avantguarda de les denominacions d’origen de vins escumosos de màxima qualitat elaborats sota l’estricte mètode tradicional”. Així a partir d’ara Comtats de Barcelona serà la nova denominació del cava català.

Comtats de Barcelona, el cava català

Comtats de Barcelona tindrà les subzones Valls d’Anoia – Foix, Serra de Mar, Conca del Gaia, Serra de Prades i Pla de Ponent. A la resta de l’estat trobem Vall de l’Ebre, amb les subzones: Alt Ebre i Vall del Cierzo, Vinyes de Almendralejo i Alts de Llevant. La zonificació de la DO Cava s’estableix en un triple nivell: en primer lloc, una zonificació marcada per grans trets climàtics i geogràfics, fruit de la mateixa configuració pròpia de la denominació d’origen, i que porta a delimitar quatre zones diferenciades. El segon nivell de zonificació seria el de les subzones, que venen definides per característiques climàtiques, orogràfiques, històriques o humanes específiques que les justifiquen, i que coincideixen amb regions vitivinícoles ja existents. Finalment, el tercer nivell de zonificació és el del Paratge Qualificat, que ve definit per la identificació de les parcel·les que el componen.

Comtats de Barcelona, cava de guarda i cava de guarda superior

Els caves de més de nou mesos d’envelliment es denominaran cava de guarda, i els de més de 18 mesos seran cava de guarda superior. Els caves reserva passen de 15 a 18 mesos de criança, s’identifica l’anyada en l’etiquetatge i es potencia la sostenibilitat i els caves ecològics. D’aquesta manera, els caves es distingeixen per conceptes com ecològic, registre de vinyes que reuneixen unes condicions molts especials i més temps de criança. L’objectiu es aconseguir més singularitat i diferenciació pels caves amb unes altes quotes qualitatives. Els reserva, per exemple, passen de 15 a 18 mesos de criança, s’identifica l’any a l’etiquetatge, es potencia la sostenibilitat i els caves ecològics.

DO Cava

Amb més d’un 60 % de vendes internacionals, el cava és la DO espanyola que més exporta. Reuneix més de 38.000 hectàrees de vinya i més de 6.800 viticultors. Les seves 370 bodegues associades estan presents en més de 100 països.