Un divendres més, la cartellera s’omple de cinema tot i la pandèmia del coronavirus. Mentre les grans productores posposen les seves estrenes, una colla de títols de baix pressupost i, sovint, més arriscats es fan un lloc a les nostres sales. Us proposem tres estrenes que ens demostren que, malgrat tot, hi ha bon cinema per veure.

La vampira de Barcelona

Lluís Danés, 2020

A la Barcelona de principis del segle XX, un crim sacseja la societat: la desaparició d’una nena de l’alta burgesia provoca un terratrèmol que afectarà les autoritats, les classes altes i una enigmàtica dona que viu al carrer de Ponent. La llegenda d’Enriqueta Martí, “Vampira del Raval”, que vivia al carrer de Joaquín Costa actual, arriba als cinemes amb Lluís Danés i amb Nora Navas com a personatge principal. ‘La vampira de Barcelona’ ens mostra com la corrupció de la policia i la seva connivència amb les classes benestants va amagar un escàndol i va convertir Enriqueta Martí en el boc expiatori ideal.

Josep

Aurel, 2020

En Josep Bartolí és dibuixant i antifranquista. I com molts altres republicans, amb la derrota a la Guerra Civil ha acabat al camp de concentració d’Argelers, al sud de França. Allà, entre la misèria de l’exili i l’ostracisme del Govern francès, el Josep i els seus companys hauran de sobreviure com puguin. A partir dels dibuixos d’aquell exiliat republicà, ‘Josep’ ens mostra tot el dolor i el trauma dels exiliats republicans que van sortir de l’infern de la victòria franquista per caure en un camp de concentració. Una bona manera de recuperar la memòria d’aquells fets, mostrats amb la contundència de les il·lustracions de qui ho va viure de primera mà.

‘Cómo sobrevivir en un mundo material’

Miranda July, 2020

La Theresa i el Robert són una parella d’estafadors que fa anys que entrena la seva filla perquè segueixi el negoci familiar. Però un dels cops que realitzen surt malament, i això els permet conèixer una dona a qui convencen perquè s’uneixi al clan. La nova incorporació qüestionarà les bases de la família i els farà replantejar-se la seva manera de relacionar-se. La cineasta i escriptora Miranda July ens ofereix una nova mostra del seu estil personal amb el qual analitza les emocions més quotidianes. ‘Cómo sobrevivir en un mundo material’, el treball més aplaudit de la seva autora, es va poder veure al Festival de Sundance.