Amb Violeta Kovacsics i Toni Vall parlem d’algunes de les estrenes més destacades que veurem aquest primer trimestre del 2020, marcat per les cerimònies dels Globus d’Or i dels Oscars.

‘1917’

Sam Mendes, 2019

Som enmig de la I Guerra Mundial, la guerra que havia d’acabar amb totes les guerres, i en les trinxeres de mitja Europa s’acumulen els morts. En aquest context, dos joves soldats tenen la missió de portar una ordre a uns batalló britànic. Si no ho aconsegueixen, es perdran milers de vides. Amb aquest punt de partida, el cineasta Sam Mendes proposa un pla seqüència de dues hores que li ha valgut els Globus d’Or a millor director i a millor drama. Serà un dels títols de la temporada. Estrena el 10-01-20.

‘El faro’

Robert Eggers, 2019

Al segle XIX, en una illa aïllada de la civilització, dos homes han de custodiar un far. El que és un treball rutinari en unes condicions adverses es converteix en un autèntic malson quan a l’enemistat entre els dos companys s’hi sumen elements sobrenaturals o, simplement, la bogeria de la solitud més absoluta. Robert Eggers, que ja va sorprendre amb ‘La bruja’ (2015), compta amb uns Willem Dafoe i Robert Pattinson en estat de gràcia per a una de les estrenes més valuoses del gener. Sobretot si voleu fugir dels grans premis. Estrena el 10-01-20.

‘Jojo Rabbit’

Taika Waititi, 2020

Un nen alemany, membre de les infaustes Juventuts Hitlerianes, té com a amic imaginari una versió còmica de… Hitler. El petit Jojo viu una infantesa tranquil·la fins que, un dia, s’adona que té una noia jueva amagada a casa. Taika Waititi, director de ‘El que fem a les ombres’ (2014) i ‘Thor: Ragnarok’ (2017) dirigeix aquest títol que ens convida a reflexionar sobre la lluita de l’odi contra l’amor i sobre l’aprenentatge d’un nen que constata que no tot és com li diuen que és. Ha rebut diverses nominacions als Globus d’Or i pot repetir-les als Oscar. Estrena el 17-01-20.

‘Sonic, la película’

Jeff Fowler, 2020

Si vau néixer als anys 80, no cal que us presentem l’eriçó blau més famós dels videojocs. Sonic va néixer com a mascota de l’empresa Sega i per fer-li la competència al Mario de la Nintendo. Ara s’estrena als cinemes un film que mescla imatge real i animació, i que ha despertat crítiques abans fins i tot de veure’s a la gran pantalla: l’abril del 2019, el primer tràiler mostrava un Sonic amb un aspecte allunyat del que tenia a les consoles, i que no va agradar gens als fans. Això ha portat a l’estudi a redissenyar el personatge, en què és una de les mostres més eloqüents del poder de les xarxes socials en el màrqueting cinematogràfic actual. Quants films més patiran canvis perquè el seu primer tràiler no agrada a les xarxes? Estrena el 14-02-20.

‘Mulan’

Nikki Caro, 2020

A la Xina medieval, una jove simula ser un noi per anar a la guerra en lloc del seu pare. Si us sona el punt de partida és perquè Disney ja l’havia utilitzat per a un dels seus films d’animació. Ara, en la política de portar a imatge real tots els seus clàssics, torna a aquesta història que va suposar una petita pedra feminista en un catàleg de princeses heteropatriarcals. Estrena el 27-03-20.

‘Sin tiempo para morir’

Cary Fukunaga, 2020 

James Bond, l’agent 007 amb llicència per matar, torna a les pantalles després d’una temporada retirat. Ara, haurà d’investigar el segrest d’un científic, mentre torna a veure’s amb antics aliats i enemics. Daniel Craig torna a encarnar el personatge i Cary Fukunaga dirigeix un títol que ha comptat amb Phoebe Waller-Bridge (‘Fleabag’) al guió i amb actors com Ralph Fiennes o Léa Seydoux. I els Martinis mesclats, sense agitar. Estrena el 02-04-20.