La Carme Elias i la Vicky Peña són dues actrius amb carreres tan paral·leles que, com la Blanche i la Baby Jane, fins i tot podrien ser germanes. Nascudes a Barcelona amb només tres anys de diferència, van començar les seves respectives carreres de ben joves, i ben aviat van assolir l’èxit. Filla d’una il·lustre família de la faràndula, la Vicky ha alternat cinema i teatre, i a l’escenari ha estat la sinistra còmplice de ‘Sweeney Todd’, ‘La reina de la bellesa de Leenane’ o la passatgera d’’Un tramvia anomenat desig’. La Carme, per la seva banda, es va estrenar amb una ‘orgia’, que es diu aviat, ha fet un llarg i molt premiat ‘Camino’ o s’ha preguntat, amb Carlos Vermut, ‘Quién te cantará’. Ara, aquestes dues actrius interpreten dues bèsties del cinema nord-americà que es van enemistar davant i darrere de les pantalles. I nosaltres les hem convidades a l’Àrtic, on si cal, ens comprometem a fer de mediadores i posar pau.

 

Una rivalitat històrica entre dos mites

Bette Davis i Joan Crawford van ser, i són, dos dels grans mites del Hollywood clàssic. De procedència molt diferent, Davis era de família rica i Crawford de classe humil, ambdues van haver de lluitar molt per fer-se un lloc en un ambient masclista, que es va aprofitar del seu talent per recaptar diners i que les va abandonar quan es van fer grans. Però, a més, les dues actrius es tenien una antipatia mútua que va cimentar una de les llegendes més comentades en els cercles de Hollywood. Tant és així, que quan Crawford va proposar a Davis, ja al crepuscle de la seva carrera, que fes amb ella ‘Què se n’ha fet de Baby Jane?’ (1962), el públic va reaccionar encantat. Aquesta tensió la recuperen ara Carme Elias i Vicky Peña.

Una relació epistolar

EL text del dramaturg Jean Marboeuf ficciona els turbulents dies del rodatge a ‘Què va passar amb Bette Davis i Joan Crawford’, el text, en format epistolar, que ara Carme Elias i Vicky Peña interpreten al Teatre Akadèmia. I tot i que la relació entre ambdues actrius, a diferència dels seus personatges, és exquisida, la tensió, el caràcter, l’enemistat i la rancúnia entre els dos mites de Hollywood es fa evident a l’escenari. Poques vegades tindrem l’ocasió de veure dues grans actrius interpretant-ne dues d’altres.