Podem navegar en català per la xarxa? Hi ha cultura digital en català? Fa uns dies celebraven un dels grans èxits de la cultura catalana a internet, el 20 aniversari de Viquipèdia, creada el 16 de març del 2001, la segona versió no anglesa de la pàgina després de l’alemanya. Però no es pot viure només d’un èxit. Fins fa poc temps la majoria de youtubers, “influencers” o podcasts eren en castellà, el canvi de paradigma el va protagonitzar el programa d’humor i futbol ‘La sotana’, després en van venir molts d’altres, per exemple, el 2020 va néixer Malaia, una plataforma digital que promou la creació de continguts entre els joves en català. Parlem amb dues de les seves creadores, Clàudia Rius i Juliana Canet, a qui hem citat a l’Institut d’Estudis Catalans, la corporació acadèmia, científica i cultural que té per objecte la recerca científica de la cultura catalana.

La intenció de crear Canal Malaia era trencar amb aquest discurs que és bastant pervers de pensar que sempre que creïs coses a les xarxes ho has de fer en castellà perquè arribes a més gent”
Clàudia Rius, periodista i cofundadora de Canal Malaia

Canal Malaia

Canal Malaia va néixer el 2020 amb Clàudia Rius, Arnau Rius, Bru Esteve i Juliana Canet, i aquell mateix any ja va rebre el premi Pompeu Fabra en la categoria de comunicació i noves tecnologies, un premi que denota com la societat esperava l’arribada de propostes per incentivar el català a la xarxa, doncs aquesta és una idea per a joves i feta per joves.

El que és important de Canal Malaia és aconseguir crear una comunitat de gent que parli en català a les xarxes i, per aconseguir això, es necessita un col·lectiu de gent visible que pugui ser el referent de tots els infants, adolescents i joves que miren YouTube”
Juliana Canet, youtubera i cofundadora de Canal Malaia
Tinc la sensació que l’entorn comunicatiu català està molt envellit i que totes les esctructures que hi ha estan pensades pel segle passat, pel segle XX, i que tota la gent que hem nascut a finals de segle o tots els nascuts a partir del 2000, totes aquestes estructures els sobren, necessiten que s’adaptin”
Clàudia Rius, periodista i cofundadora de Canal Malaia