La vida passa vertiginosament però Bill Viola obliga l’espectador a parar i reflexionar sobre els temes més universals de la condició humana, als quals ha consagrat la seva obra. Com a pioner del videoart, va ser un referent per a molts creadors catalans i algunes de les seves peces s’havien projectat a Barcelona durant els anys 80. Tot i així, i malgrat ser el primer artista a guanyar el Premi Internacional de Catalunya l’any 2009, la ciutat encara encara no li havia dedicat mai una antologia com la que es pot veure a La Pedrera fins al 5 de gener.

“Bill Viola. Miralls de l’invisible”

El naixement, la mort, el dolor o el pas del temps són algunes de les qüestions intangibles que Viola ha explorat durant més de 40 anys a través del llenguatge audiovisual. Totes queden plasmades al llarg de la vintena d’obres que recull l’exposició “Bill Viola. Miralls de l’invisible”. Peces en què el moviment alentit i en projecció continuada submergeix l’espectador en el seu propi món interior.

 

El Rembrandt del videoart

Les infinites referències artístiques de les seves obres i el tractament sublim amb què retrata les emocions i passions humanes li han valgut en alguna ocasió el sobrenom del Rembrandt de l’era del vídeo. I és que, per fer pintar els seus particulars quadres en moviment, s’ha servit sempre de la tecnologia més avançada que tenia a l’abast. És per això que la seva obra des dels anys 70 ha evolucionat al ritme dels avenços audiovisuals.

 

Ruta Bill Viola pel territori català

Simultàniament a la presentació de la mostra de Bill Viola a La Pedrera, i amb el propòsit d’augmentar la irradiació de l’exposició arreu del territori, també es poden visitar algunes peces del videoartista novaiorquès al Bòlit, el Centre d’Art Contemporani de Girona, el Museu de Montserrat, el Museu Episcopal de Vic i PLANTA Fundació Sorigué de Lleida.

Nit Bill Viola a Barcelona

El Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música Catalana participaran en aquesta iniciativa amb la Nit Bill Viola, que permetrà el 4 de desembre, entre 18 h i la 1 h, gaudir gratuïtament d’algunes de les obres de gran format de l’artista a les respectives sales.

Projeccions al Gran Teatre del Liceu:

‘Isolde’s ascension’, 2005
‘Tristan’s ascension’, 2005
‘Fire woman’, 2005
‘Passage in the night’, 2005
‘Becoming light’, 2005

Projeccions al Palau de la Música:

‘The crossing’, 1996
‘The messenger’, 1996
‘Inverted birth’, 2014

Pròximes activitats a La Pedrera

Conferència d’Albert Serra
Dilluns 25 de novembre, a les 19 h

Bill Viola, un clàssic contemporani
Taula rodona amb Rafael Argullol, Imma Prieto i Llucià Homs
Dilluns 9 de desembre, a les 19 h

La mística de Bill Viola
Recital poètic musical amb Jordi Savall i Manuel Forcano
Dilluns 2 de desembre, a les 20 h

Horaris i preus

De dilluns a diumenge de 10 a 20 h (últim accés a les 19.30 h)

Entrada general: 5 euros

Estudiants, jubilats i discapacitats: 3 euros

Menors de 12 anys: gratis

Tots els dissabtes (18 h) i diumenges (12 h) es realitzen visites guiades. No cal inscripció prèvia.