El cineasta andalús Benito Zambrano estrena aquest divendres ‘Pan de limón con semillas de amapola’, el seu nou film, i ens el ve a presentar a l”Àrtic’.

Una història de sororitat i cures

La Marina i l’Anna són dues germanes separades des de fa anys pels retrets que tenen a fer-se i les seves diferents actituds davant de la vida. Mentre una és una ginecòloga que treballa a una ONG en un hospital africà, l’altra és una dona de classe alta sense ofici i amb un marit que la maltracta i la menysprea. Ara, però, es veuen obligades a retrobar-se quan s’assabenten que una dona a qui no coneixien els ha deixat una panaderia en herència.

Amb aquest punt de partida, Benito Zambrano adapta la novel·la homònima de Cristina Campos en un relat sobre com guarir les ferides del passat i reconstruir una llar formada per dones que s’ajuden i es fan costat. Ubicada a Valldemossa, un poble de Mallorca, ‘Pan de limón con semillas de amapola’ tracta temes com les relacions fraternals, la memòria familiar, els secrets o la malaltia. La possibilitat per part de la Marina d’adoptar un nadó i la necessitat de cuidar de la seva germana, malalta d’un càncer, obriran una reflexió sobre la importància de les cures en el si de la comunitat.

“Jo crec que les dones esteu aconseguint mantenir la comunitat, esteu aconseguint que la tribu no es divideixi més. Estems en un món, ja ho hem comprovat amb la pandèmia, un món de soledats. Hem comprovat que en aquesta societat, quan hi ha problemes, la gent es queda molt aïllada, molt sola.

I jo crec que, en aquest sentit, és molt bonic. I no ho dic perquè ho hagi fet jo, ho hagi inventat jo, és la novel·la de Cristina Campo. Ella escriu aquesta novel·la des de, como ella diu, la feminitat i des del feminisme en el sentit de dones que s’ajuden, dones que cooperen, dones solidàries, dones carinyoses, tendres, és a dir, dones que, en la seva intimitat, s’expliquen coses i conviuen.”

Benito Zambrano

Amb aquests ingredients, Benito Zambrano torna al tema de les relacions familiars que tan bons resultats li va donar amb ‘Solas’. Si aquella era una radiografia de la dona rural i treballadora, ‘Pan de limón con semillas de amapola’ pretén fer el mateix amb les inquietuds i les necessitats de la dona urbana i de classe mitjana alta. Elia Galera i Eva Martín són les dues actrius principals d’un repartiment format majoritàriament per dones i en què Pere Arquillué interpreta el violent marit de l’Anna. ‘Pan de limón con semillas de amapola’ és el cinquè llargmetratge de Benito Zambrano i el primer des d’‘Intempèrie’ (2018).

L’altaveu cinematogràfic de Benito Zambrano

El sevillà Benito Zambrano ha convertit la seva càmera en un altaveu per a veus silenciades, realitats invisibilitzades i sentiments amagats. Format a l’escola internacional de cinema i televisió de San Antonio de los Baños, a Cuba, va despertar admiració i va fer vessar unes quantes llàgrimes, amb ‘Solas’, el seu debut en el llargmetratge. Més endavant va tornar a la seva estimada illa caribenya per tocar un ‘Habana Blues’, despertar les veus adormides i callades a la força de les víctimes del franquisme, o plantar-nos en un western peninsular sobre dos personatges obligats a viure a la ‘Intempèrie’.

Tot plegat, històries de personatges que habiten als marges de la societat i que es veuen enfrontats a les injustícies del seu entorn, amb què Benito Zambrano ha guanyat tres premis Goya, un Fotogramas de Plata i diversos guardons a Berlín, Brussel·les o Los Angeles. I ara, torna amb una història cuita a foc lent en el forn d’una fleca, i per això avui l’hem convidat a l”Àrtic’, on amb l’hora que és, ja se’ns comença a obrir la gana.

La crítica de ‘La Cartellera’ de ‘Pan de limón con semillas de amapola’