La música independent de Barcelona no es pot entendre sense la discogràfica BCore. Aquest 2020 fa 30 anys del seu naixement i hem volgut parlar amb el seu fundador, Jordi Llansamà. Coincidint amb la publicació del nou disc de Nueva Vulcano, ‘Ensayo’, hem quedat també amb el cantant del grup, Artur Estrada,  i plegats han fet un repàs de la història del segell i de la banda i d’algunes de les coses que han fet junts, que han estat moltes, tal com resa la cançó de Nueva Vulcano, ‘Hemos hecho cosas’.

Cintes, fanzins i Corn Flakes

Tot va començar com una diversió, explica Jordi Llansamà, avui ja conegut com a Jordi BCore. La música era una afició: intercanviaven cintes, fanzins… Fins que un dia va editar el primer disc de Corn Flakes, una banda de hardcore de Barcelona. Així, una mica sense voler, i gràcies a aquest grup amb nom de cereals, va néixer el que acabaria sent un dels segells més importants de punk i hardcore de l’estat.

Al principi només editava discos de hardcore i punk i era molt tancat amb això. Després el segell es va obrir al hardcore melòdic i l’indie rock.”
Jordi Llansamà

Punk i hardcore

BCore va editar alguns dels grups més mítics de l’escena punk hardcore de Barcelona, com Subterranean Kids, 24 Ideas o L’Odi Social. També va ser clau en la publicació de discos hardcore de l’escena local. X-Milk, No More Lies, From Head to Toe, Passion Fish, Penguin Village, Innocents, E-150… i els Aina, una banda de hardcore melòdic que va néixer el 1999. El seu cantant, Artur Estrada, recorda l’escena de l’època.

Anàvem als concerts que muntava el Jordi, al Communiqué, a la Bàscula… Veiem concerts dels Innocents i ens flipava com tocaven. El Jordi, de fet, va muntar un concert de Green Day a la Bàscula. No hi havia ni 40 persones.
Artur Estrada

 

Amb aquest bon olfacte per la música, el paper de Jordi Llansamà també va ser important com a promotor de concerts. Com a cap del segell discogràfic, va editar discos que acabarien sent referents per a molts músics de l’escena independent.

A finals dels 90 i principis del 2000 es van ajuntar grups molt bons: Aina, The Unfinished Sympathy, Standstill, Tokyo Sex Destruction, Delorean, Nueva Vulcano… Estils molt diferents però que van ser referents per a molta gent.”
Jordi Llansamà

Nueva Vulcano

Després de la dissolució d’Aina, Artur Estrada va formar el grup Nueva Vulcano, d’estil més indie rock. Recorda Jordi Llansamà que al principi, potser per provenir d’Aina, el grup no va tenir bona crítica. Però sí va començar a tenir un grup d’acòlits que l’han seguit fins avui.

El fet que passessin a cantar en castellà va fer que arribessin molt més al públic i la gràcia d’aquesta banda, sense desmerèixer la música, són les seves lletres.”
Jordi Llansamà

Ara la banda ha publicat el seu cinquè disc, ‘Ensayo’, i han tingut clar que ho volien fer, com sempre, amb BCore.

Teníem claríssim que volíem tornar a editar amb BCore. Ni que ens hagués trucat el segell més guai del món haguéssim canviat. Bé, potser aleshores sí… haha.”
Artur Estrada

30 anys de BCore

L’edició d”Ensayo’ coincideix amb el 30 aniversari del segell BCore. Tres dècades fidels als seus principis i a la seva manera de funcionar autogestionada, propera i honesta.

El Jordi BCore no et ven la moto com altres discogràfiques.”
Artur Estrada
Nosaltres som una estructura molt petita i quan fitxem grups els hem d’atreure per la nostra manera de funcionar, perquè no podem fer ofertes econòmiques importants.”
Jordi Llansamà

BCore avui

Avui BCore publica artistes ja fidels com Joan Colomo, The Unfinished Sympathy, Tokyo Sex Destruction, Brighton 64 o Anímic, i bandes més noves com Cala Vento, Crim, Futuro Terror, Llacuna, Power Burkas o Sandré.

No soc nostàlgic perquè continuo publicant discos i tractant amb grups cada dia, però quan miro enrere sí que penso que el que hem fet està molt bé.”
Jordi Llansamà
A mi no m’agrada pensar que abans tot era millor, però sí que recordo el circuit musical que hi havia abans. Igualment, crec que l’hem sabut mantenir i espero que malgrat la situació actual, continuï viu.”
Artur Estrada

Si voleu conèixer el Jordi BCore o comprar discos, aneu a Gràcia. Al carrer de Montmany, 25, hi ha la seu del segell i també la botiga.