assaig sobre la lucidesa saramago

Una obra que hauria de ser obligatori veure, i més ara que s’acosten unes eleccions en què més o menys tots tenim la sensació que ens estan rifant: ‘Assaig sobre la lucidesa’.

Imagineu que hi hagués un 83 % dels vots en blanc. És quasi impossible, però podria passar, oi? Tècnicament, podria passar. I llavors, què? Doncs repressió i garrotades, no sé si ens sona d’alguna cosa. Es tracta d’un muntatge de la companyia La Danesa, que va fer un parell de funcions al Grec de l’any passat, i que ara sí, fa temporada al Teatre Akadèmia.

El repte de portar Saramago al teatre

L’obra és una adaptació de la novel·la de José Saramago, premi Nobel de Literatura, i que ens planteja això: unes eleccions en una ciutat, la capital d’un país… en què de cop i volta la gent decideix expressar que n’està farta de la classe política i dels abusos de poder i ho fa amb una manera totalment democràtica, amb una eina que tenen al seu abast i que és anar a votar… en blanc. Això, evidentment, genera una crisi institucional de proporcions èpiques, amb un govern disposat a prendre mesures tan dràstiques com calgui per salvar la democràcia. I aquí veiem com el poder treballa per construir un relat, com acusa de sediciosos tots aquells que han votat en blanc, com fan servir la violència d’estat, i com de sobte tot allò que amenaça la supervivència de la democràcia passa a ser considerat terrorisme.

assaig sobre la lucidesa saramago

I com traslladen a l’escenari aquesta novel·la de Saramago? Amb un muntatge que fa de la senzillesa una virtut. Els intèrprets fan una grandíssima feina de narració coral, l’espai escènic és completament nu i la llum juga un paper fonamental, hi ha un treball d’il·luminació que és una autèntica filigrana. Abans del 10-N, ja sabeu, cap a l’Akadèmia.

Autoria: José Saramago
Adaptació: Jumon Erra
Direcció: Roger Julià
Intèrprets: Marc Pujol, Xavier Casan, Elena Fortuny, Xavier Torra i Júlia Santacana
Horaris: de dimecres a dissabte, a les 20.30 h, i diumenges, a les 18 h
Durada: 75 minuts
Espectacle en català

Consulteu la resta d’obres de la cartellera teatral AQUÍ!