1.- ‘Hatari’: llegíem la notícia de la mort d’Elsa Martinelli, amb 82 anys, i era impossible que no recordéssim aquesta escena tan entranyable en què tres elefantets la perseguien per una botiga de queviures. Això és ‘Hatari’, que en suahili significa “perill”, i és una pel·lícula que recomanem a tothom qui tingui ganes de viure unes vacances de risc.

2.- ‘Mogambo’: 10 anys abans de ‘Hatari’, John Ford -el gran pare del western americà- va rodar aquesta cinta al cor de Kènia que va inaugurar la moda de les pel·lícules de safaris a Hollywood. El film tenia el glamur de dues estrelles com Clark Gable i Ava Gardner. La tensió sexual evident que hi ha a ‘Mogambo’ és retratada com una cosa molt animal.

3.- ‘Les neus del Kilimanjaro’: Gregory Peck, fent-se el valent, rescata un remer extraviat. Si algun cosa vam aprendre en aquesta pel·lícula és que els hipopòtams, tot i ser herbívors, tenen molt mala llet.

4.- ‘Los Robinsones de los mares del sur’: aquesta era la història d’uns nàufrags que, després que el seu vaixell s’enfonsés, van anar a parar en una illa deserta. Havien d’aprendre a viure amb el que Déu proveïa; es van construir una casa dalt d’un arbre i es van acabar adaptant a la natura verge com si fos un jardinet. I així és com es divertien, fent carreres a cavall dels diferents animals que van acabar vivint en els seus feus.

5.- ‘El rei lleó’: la partitura inconfusible d’Elton John que acompanya la sortida del Sol des de l’horitzó quan tots els animals del regne aixequen el cap al cel i van en massa a adorar el príncep recent nascut, el jove lleó davant del qual s’han d’inclinar en reverència.

6.- ‘Jumanji’: no em sembla un exemple sospitós de cinefília, deixant de banda en Robin Williams i Kirsten Dunst, que hi sortia de nena amb trenes, fent un dels primers papers de la seva carrera. Però és cert que va ser un estímul que va marcar la infància de molts nens.

7.- ‘Bestiari’: rodada en un safari parc del Quebec, aquest documental d’avantguarda ens va ensenyant com són les relacions entre els homes i els animals criats en captivitat, i aquesta és una de les parts més sàdiques perquè el director ens porta a visitar el taller de taxidèrmia, on embalsamen els animals que moren.

8.- ‘Safari’: durant unes setmanes Ulrich Seidl va estar convivint amb diferents turistes austríacs que pagaven la taxa d’un safari per caçar animals, i en aquest film t’explica, no només la tensió que es viu quan apuntes amb l’escopeta el front d’una gasela o d’un nyu, sinó que a més busca una justificació als seus actes que resulta encara més grotesca.