Anarxiu sida

—el nom que ha adoptat el col·lectiu Equipo re— ha desenvolupat un treball d’investigació i producció sobre la dimensió cultural i social de la continuada crisi del VIH/sida a l’Estat espanyol i a Xile, aprofundint en la Barcelona dels anys 90, una època cabdal, ja que l’any 1996 apareixen els antiretrovirals (ARV), uns fàrmacs que produeixen un gir en l’anomenada pandèmia de la sida. A partir de llavors el VIH/sida deixa de ser una qüestió de vida o mort, cosa que constitueix un punt d’inflexió per als espais de lluita.

Aquest marc abordat des de l’Anarxiu sida es desplegarà a la mostra a partir de dues línies argumentals: les maneres de fer l’espai públic i en l’espai públic i la farmacologització de la vida. D’aquest encreuament en sorgeixen tres casos d’estudi: l’acció del col·lectiu d’activisme cultural Act Up Barcelona, la realització del mural de l’artista Keith Haring ‘Tots junts podem parar la sida’ i la trobada de l’heroïna amb la sida.

Casos reals

El primer cas es durà a càrrec d’Act Up Barcelona, una ONG creada l’any 1987 a Barcelona que treballa en l’àmbit de la promoció de la salut sexual des de l’educació, la formació, la informació i la sensibilització. Explicaran, doncs, la història del grup a partir de documents públics i inèdits i la interlocució de diversos integrants, evitant la reducció simplista entre nord i sud, global i local, propi i aliè.

Haring a Barcelona

En arribar al 30è aniversari del mural de Keith Haring, aquest cas revisa els encreuaments que hi ha entre polítiques de transformació urbana, polítiques culturals i polítiques de la nit, en relació amb la crisi de la sida. Hearing és un artista plàstic i activista social nord-americà, amb uns treballs que responien a la cultura del carrer a la Nova York dels anys 80.

Sida i heroïna a Barcelona

Un cas d’estudi de l’Anarxiu sida examina el moment d’entrada del VIH, que troba a Barcelona una via de propagació mortal: el consum d’heroïna. Això dona pas a un complex i difús entramat d’estigmatització, desatenció, control, invisibilització i mort.

Horaris i informació pràctica

Dates: fins al 18 d’abril
Horaris: de dilluns a dijous de 10 a 19 h
Lloc: planta baixa del Centre d’Estudis i Documentació del MACBA

Comparteix a: