Quan la directora de Chiquita Room, Laura González Palacios, es va proposar fer una exposició col·lectiva sobre el tarot, va decidir que el primer pas seria fer una tirada en la qual s’assignaria per atzar a cada artista un dels 22 arcans majors de la baralla. La reinterpretació creativa d’aquestes cartes, carregades de simbolisme, s’ha traduït en obres de gran diversitat temàtica i estilística que es poden visitar fins al 15 de febrer a “Arcana. Els secrets del tarot”. Una mostra que inclou videoart, dibuix, brodat i tèxtil, composició musical, gravat, fotografia, ceràmica, pintura, instal·lació i performance i que allibera aquesta pràctica ancestral dels prejudicis i els clixés esotèrics que sovint se li han atribuït.

 

El tarot i l’art

William Butler Yeats, Sylvia Plath o Jorge Luis Borges són només alguns dels molts creadors que han utilitzat el tarot en els seus processos artístics. Ho explica Jessa Crispin al llibre ‘El tarot creativo: una guía moderna para una vida inspirada’ (Alpha Decay), en què critica la visió “new age” de les cartes i les mostra com una eina per al coneixement personal i la creativitat.

A Barcelona, la poetessa i rapsoda Txus García també té una faceta tarotista. Durant l’exposició a Chiquita Room, l’autora de ‘Poesía para niñas bien (Tits in my bowl)’ i ‘Este torcido amor (la ternura de los ahogados)’ ha ofert un taller de tarot queer, en què va un pas més enllà i crea un espai de llibertat i seguretat sense estereotips de gènere.