L’any 2018 es commemoren els 100 anys del naixement de Maria Aurèlia Capmany (1918-1991), novel·lista, dramaturga, assagista, traductora, activista cultural i feminista. Va ser una de les escriptores catalanes més polifacètiques de la seva època. Va cultivar la narrativa, el teatre, l’assaig i altres gèneres literaris a banda de dedicar-se també a la traducció. En narrativa, ben aviat va destacar i va guanyar el Premi Joanot Martorell el 1948 amb la novel·la ‘El cel no és transparent’ i el Premi Sant Jordi del 1968 amb ‘Un lloc entre els morts’, entre altres premis literaris.

Maria Aurèlia Capmany i Farnés (Barcelona, 1918-1991), escriptora, pedagoga i política. Va ser col·laboradora habitual a la premsa, a la ràdio i a la televisió; va destacar, també, pel seu activisme cultural i polític i per la seva lluita incansable a favor de la llibertat i la igualtat de la dona, àmbit en què va esdevenir pionera a Catalunya i referent per a les generacions posteriors. Va ser presidenta del PEN (1979-1983), regidora de Cultura i Publicacions de l’Ajuntament de Barcelona (1983-1991) i membre de la Diputació de Barcelona (1983-1991).

Actes, conferències i activitats de l’Any Capmany

Carme Sansa i Capmany

Carme Sansa recita poemes i textos de Maria Aurèlia Capmany acompanyada de Jaume Mallofré a l’acordió. Els dijous 26 d’abril i 3, 10 i 17 de maig, als Cinemes Girona.

Maria Aurèlia Capmany a Tarragona

L’exposició “Això era i no era: Maria Aurèlia Capmany amb nosaltres” es va poder veure a diversos espais de la ciutat de Tarragona:

5 de maig: TEATRE METROPOL (amb motiu del lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona)

De l’11 de maig al 7 de juny:  TEATRE TARRAGONA

Del 14 de juny al 30 de juliol: ANTIGA AUDIÈNCIA (de dilluns a dissabte de 8 a 21 h i diumenges de 8 a 15 h.)

Conferència a Cornellà sobre Capmany

El dia 8 de maig es va realitzar la conferència “Maria Aurèlia Capmany: dona, donassa”, al CNL de Cornellà.