Aquest any, la festa de Sant Jordi s’ha hagut de traslladar al 23 de juliol, en condicions de precaució per frenar el contagi del coronavirus i amb limitació de casetes i de signatures. Tot i això, segur que els nostres convidats d’avui hi assistiran, ja sigui com a escriptors o com a lectors. L’Anna Ballbona i el Jordi Nopca tenen en comú pertànyer a una mateixa generació, haver triat un mateix ofici i fer de l’escriptura una vocació compartida.

Vallesana de Montmeló, l’Anna ha exercit com a periodista de societat i de cultura, una tasca que ha coincidit en l’espai i el temps amb el Jordi, un barceloní que també ha fet del periodisme cultural una manera de viure. Tots dos tenen una carrera en paral·lel com a escriptors i, justament abans del confinament, havien vist la llum les seves darreres novel·les respectives que, a més, s’havien editat amb premi incorporat.

I avui seuen tots dos al sofà de l”Àrtic’, en un any en què podem dir que viurem dues diades de Sant Jordi i en què la pandèmia ens ha recordat que sense la literatura probablement seríem menys feliços… i ens sentiríem molt més sols.

 

‘No soc aquí’

A ‘No soc aquí’, Anna Ballbona ens presenta la Mila, una noia de les afores de Barcelona que, quan es queda embarassada, reflexiona sobre el llegat que transmetrà a la seva filla. Nascuda en un entorn sovint tan invisible com el del cinturó industrial, la Mila recorda les seves fugides a Barcelona i a París, però també la relació amb els seus pares, en una barreja de vivències que determinen qui és, i quines són les mancances que li cal superar. Tot plegat, amb un vernís esotèric que li ha valgut el cinquè Premi Llibres Anagrama, després d’haver-ne sigut finalista amb ‘Joyce i les gallines’ el 2016.

Sant Jordi Anna Ballbona Jordi Nopca

‘La teva ombra’

Jordi Nopca retrata dos germans que mantenen una relació mesquina i egoista a ‘La teva ombra’. En Pere i en Joan es porten tres anys i, tot i tenir vides paral·leles i distanciades, comparteixen un secret i una animadversió mútua que germinarà al llarg del llibre fins a esclatar. Jordi Nopca ha guanyat el primer Premi Proa amb aquest llibre fosc i malaltís sobre crisis d’identitat i relacions tòxiques.

sant jordi anna ballbona jordi nopca