Del 6 al 15 de novembre, per quart any consecutiu i de manera simultània a llocs com Barcelona, Madrid, Sevilla, Saragossa o Orihuela, tindrà lloc La Setmana de l’Àlbum, amb activitats i debats sobre il·lustració, traducció, tipografia o mediació i un fòrum molt interessant (Fòrum L’Àlbum a l’Àula). En el cas de Barcelona, hi haurà moltes activitats al Pati Llimona, però també es faran moltes coses en línia.

Els àlbums són llibres que plantegen diferents veus: la lectura en veu alta però també la lectura gràfica. El llibre àlbum per definició treballa la història en dues esferes, la textual i la visual.

De tot això, ens en parla el David Guzman, que aprofita per presentar-nos una selecció d’11 àlbums per a totes les edats.


11 llibres il·lustrats sense edat

‘La meva Guia, el meu Capità’

Gonzalo Moure / Maria Girón. Kalandraka, 2020

Aquesta és la història d’un pare cec (el “capità”) que acompanya la seva filla (la seva “guia”) a l’escola —filla amb discapacitat visual— , i de com activen durant aquest camí tots els sentits i sobretot la imaginació. Juguen a comptar els sons dels cotxes animals (Jaguar/Panda…) o travessen un pas de vianants com si fos un riu amb rinoceronts i cocodrils. Un àlbum que parteix de la foscor per ensenyar-nos a veure-hi més enllà.

‘A les fosques’

Halil Bárcena / Laura Borràs Dalmau. Ed. Akiara, 2020

‘A les fosques’ és un altre gran llibre que juga amb la idea de foscors, llum i ombres. Es tracta de la recreació d’una antiga història índia que ens parla de com percebem, de les diferents maneres de descriure una realitat i com això pot generar conflicte. Arriba un circ amb l’atracció d’un animal misteriós que ningú no sap què és i hauran d’entrar un per un en una cambra fosca per mirar de descobrir-ho només amb el tacte. I per cadascú serà una cosa diferent: “Una serp, una roca, un ventall!”. Un recordatori que la nostra mirada és fragmentària i de la necessitat d’aprendre a mirar.

‘Quan la selva desapareix’

Rosie Eve. Ed. Zahorí Books, 2020

Una història ambientada a la selva tropical on una petita elefanta té la idea de plantar llavors per crear camins naturals per travessar-la. Explica la importància de la cooperació entre animals i natura per combatre les màquines i la destrucció humana (també alerta dels perills de la desforestació). Es tracta d’un llibre ecoconscient, dins de la col·lecció “Club del petit activista”.

‘Color animal’

Emmanuelle Figueras / Claire de Gastold. Zahorí Books, 2020

El tàndem d”Olor animal’, sobre l’olfacte, ara en un llibre per entendre per què la marieta té un vermell tan intens (per espantar els depredadors), de com el pop mimètic es camufla o com són els atacs de la guineu àrtica. Missatges en clau del món animal en un àlbum colorista en format solapes.

‘Amb calma’

Rachel Williams / Freya Hartas. Ed. Flamboyant, 2020

El que passa al nostre entorn ens passa sovint desapercebut, i aquest és un llibre que vol posar-hi remei. L’àlbum ens mostra la idea que si baixem el ritme i ens parem a observar la vida, tot és ple de meravelles: una abella pol·linitzant una flor, com es banya un pardal, com creix una onada al mar, com es forma un núvol, els nenúfars, el vol d’una marieta, les fulles d’un arbre… L’espectacle de la natura, a càmera lenta.

‘Mil tomates y una rana’

Àlex Nogués / Samuel Castaño. Ed. abuenpaso, 2020

Un àlbum experiencial d’un gran escriptor/observador de la natura (geòleg de formació). Un llibre que comença recordant l’erupció del Krakatoa com a símil per parlar d’un illot molt més humil: l’hort que el seu autor va decidir plantar al pati de casa i que aquí documenta durant 54 setmanes. Un metre quadrat d’hort per on circula la vida en forma de pugons, de tomàquets, d’albergínies, s’hi instal·la una granota, passegen cargols a la nit… Una lliçó d’observació constant, d’assaig-error, en forma d’àlbum il·lustrat magníficament per Samuel Castaño.

’99 tomàquets i una patata’

Delphine Chedru. Ed.Combel, 2020

I parlant d’observació i de tomàquets, aquí tenim un llibre joc per deixar-te la vista a cada pàgina amb enigmes per trobar coses entre 99 elements.

‘Lletjos i lletges?’

Lola Casas / Gusti. Ed. El Cep i la Nansa, 2019

Catàleg juganer i rimat, amb totes les variants de lletjor possible (ulleres de cul de got, dents de conill, nas de patata…) rimades per la Lola Casas i amb il·lustracions caricatura del mestre Gusti. Es tracta d’un llibre basat en la idea de Roald Dahl: “Una persona que té pensaments bonics no pot ser mai lletja”.

‘Atlas de las islas imaginarias’

Diversos autors. Libros del Zorro Rojo

Es tracta d’una gran invitació al viatge en forma d’atles. Una obra mestra editada per Huw Lewis Jones que és un cant a la fantasia topogràfica més lliure. Un cant d’amor a lillomania (amb el Robinson com a referent inaugural) que convida 68 artistes internacionals a imaginar, crear i dibuixar una illa (a “descobrir què senten els exploradors”, com diu Chris Riddle) amb multitud de detalls: l’illa Holiday, de Tom Gauld; l’illa Auckland, de Spider Anderson; l’illa Reason, de Rian Hughes o, sobretot, l’illa Danseuse, d’Aina Bestard, un illot a la Mediterrània ple de referent artístics que va acollir el gosset Cobi després de les Olimpíades.

‘Mercats’

Josep Sucarrats / Miranda Sofroniou. Flamboyant, 2020

Mercats flotants, mercats de puces, basars, oberts, tancats, la cultura dels mercats a tot el món. Aquí tenim un altre cant a la diversitat, en aquest cas diversitat cultural plasmada en la forma com cada país i cada època ha venut i distribuït els aliments. Il·lustracions d’accent ètnic per explicar, en mans del savi Sucarrats, d’on venim en termes d’alimentació, què mengem i on ho comprem (i on podem comprar, per exemple, aranya fregida o llengua d’ànec).

‘La vaca Victòria’

Nono Granero. Ed. Milrazones, 2014

Posem fi amb una mica d’humor, amb una vaca com a protagonista. La història d’una vaca que mor a la primera pàgina. Però, de què va morir? I a partir d’aquí llegim les diferents possibilitats en forma de llegenda, poema, relat o, fins i tot, notícia de successos.