Divendres, 4 de novembre, arrenca la Setmana de l’Àlbum amb una edició, la quarta, protagonitzada per l’humor. Una edició que val la pena celebrar més encara perquè tornen les activitats presencials (també en línia) i torna el Fòrum l’Àlbum a l’Aula, els dies 5 i 6, amb convidats de primera fila (autors i il·lustradors) lligats per la idea de l’humor en diferents variants. Aprofitem per fer una selecció d’àlbums recents que desperten somriures.
1. ‘En Pomelo és elefantàstic’
Ramona Bâdescu/ Benjamin Chaud, 2013
Ed. Kókinos
Benjamin Chaud és una de les estrelles del Fórum de la Setmana de l’`Àlbum, amb una sessió titulada “Il·lustrant l’humor”, i és el pare de l’elefant més surrealista i poètic que et puguis trobar, Pomelo: la sèrie escrita per Ramona Badescu sobre aquest elefantet que viu sota una dent de lleó, enamorat de les carxofes (són rares), de la seva ombra (perquè sempre l’acompanya), somia amb hortalisses que parlen, celebra un carnaval on els tomàquets es disfressen d’elefant.
2. ‘Talp i ratolí’
Henri Meunier/Benjamin Chaud, 2019
Ed. Patio
Una altra sèrie, també de Benjamin Chaud, que comparteix valors amb en Pomelo: l’amor a la natura i als elements i l’amistat. Explica les peripècies d’un talp mig filòsof i que no s’hi veu gaire i el seu amic, un ratolí entusiasta de la vida i la natura. Són microhistòries molt divertides que gairebé sempre incorporen un equívoc visual (el talp pesca una bota i es pensa que és un peix, demana en matrimoni a una talpeta però es confon i acaba parlant amb uns matolls…).
3. ‘El meu gat és molt bèstia’
Gilles Bachelet, 2004
Ed. Entredos
Traducció de la gran Teresa Duran (present al Fòrum) de l’obra de Gilles Bachelet (també present al Fòrum), un il·lustrador estimadíssim que gairebé sempre dibuixa animals. Un “gat” que és capaç de dormir dins la rentadora o sobre la tele, que fa exercici, caga fora de test, és retratat en diversitat d’estils, i entre altres meravelles, hi ha un metadetall a la carta del mateix Bachelet (en què justifica la trompa).
4. ‘La vaca Victoria’
Nono Granero, 2014
Ed. Milrazones
Si seguim en el regne animal, hem de saludar la vaca (o les vaques) explicada pel gran Nono Granero, que també farà una sessió a la llibreria Casa Anita. Una vaca en multiformat: importa el què, no el com, perquè a la pàgina 2 ja coneixem el destí de la vaca…
5. ‘Aquesta és la hist`òria d’un llop’
Nancy Guilbert/ Nicolas Gouny, 2018
Ed. Tramuntana
Abans presentàvem un gat en forma d’elefant i ara un llop amb aspecte d’ocell. Però també el porc té pinta de cuc, i la cabra de formiga… Ningú no és qui sembla en aquesta història d’identitats confuses amb un ocell afamat que es creu un llop i un final massa realista.
6. ‘Dins l’ou’
Emma Lidia Squillari, 2019
Ed. Kalandraka
Una serp pitó que neix envoltada d’altres éssers (cocodril, pollet, tortuga) i que explica amb un punt de penediment la seva història (“No vaig ser gaire educada, no vaig dir bon dia, no vaig demanar permís….”) però al final la natura s’acaba imposant (joc de mides i gestos!).
7. ‘En Blai, la Iseia i el Mataplanetes’
Claude Ponti, 2021
Club Editor
Una festa de la fabulació, la Iseia estavella la nau a la casa dels pollets per demanar ajuda perquè hi ha un mataplanetes que s’està carregant la galàxia. Han de fabricar una altra nau, gairebé 150.000 pollets, se’n van a l’aventura per l’univers per evitar-ne la destrucció. Alt grau de detallisme de cada pàgina, fantasia, humor, fins i tot en la invenció dels noms (barcasomnis, dormimatalassori, formarietes, polletívora…, en català Adrià Pujol). Dues pàgines (meta) per narrar el final del Mataplanetes.
8. ‘La pilota groga’
Daniel Fehr/ Bernardo P. Carvalho, 2017
Ed. Takatuka
L’estètica del joc també explícita per part de Bernardo Carvalho en aquest llibre que ens recorda que juga amb els elements físics de la lectura i ens fa participar en una recerca d’investigació llibresca per trobar una pilota que fins i tot convoca el Totpoderós.
9. ‘Un joc’
Hervé Tullet, 2016
Ed. Godall
Minimalisme lúdic i autoconscient, una boleta groga és capaç de fer-nos participar, sorprendre, comptar, córrer, saltar…