Alba Sotorra s’endinsa a la vida de sis dones occidentals de països com Holanda, Alemanya, el Canadà, Regne Unit o els Estats Units que un dia van deixar-ho tot per anar a Síria i unir-se a Estat Islàmic com a dones dels combatents de l’ISIS. Ara mateix es troben en una presó al nord de Síria, al Kurdistan, i volen tornar amb les seves famílies, però els seus països d’origen no les volen i en alguns casos els han retirat la nacionalitat.

Per l’Alba Sotorra és molt complicat encaixar-les en el binomi de víctimes o culpables, “són culpables d’unir-se a un grup radical que ha escampat una noció del terror que ha fet molt mal inclús a Barcelona”, però també són dones que han estat víctimes de la manipulació.

Són dones que han estat usades per donar plaer i fills als combatents, han pagat molt car l’error que van cometre
Alba Sotorra, cineasta

Shamima, la dona que va perdre tres fills a la guerra

La Shamima és una noia anglesa que va marxar a Síria quan només tenia 15 anys, el seu cas es va fer molt famós al món anglosaxó perquè el govern anglès va decidir retirar-li la nacionalitat. La Shamima és una de les persones més odiades d’Anglaterra.

La Shamina la van casar als 15 anys i va perdre els tres fills que va tenir a la guerra, és una persona que ha passat per un trauma molt profund
Alba Sotorra, cineasta

Alba Sotorra i les dones del Kurdistan

La directora de cinema Alba Sotorra ja havia viscut la violència d’Estat Islàmic en primera persona durant el rodatge del seu documental anterior, ‘Comandant Arian’. El documental narra la història d’Arian i Bohar, dues dones sirianes de 30 anys que han passat una gran part de la seva vida lluitant en una guerra inacabable.

Vaig veure desenes de cossos de civils morts, vaig perdre amigues, vaig veure com les ciutats de les meves amigues eren destruïdes, una guerra molt cruel
Alba Sotorra, cineasta

Per això, l’Alba Sotorra considera que una de les parts més inspiradores del documental ‘El retorn. La vida després de l’ISIS’ és la feina que estan fent les dones kurdes al nord de Síria. Les dones kurdes han patit molt més que qualsevol altre aquest combat sanguinari, però estan disposades a perdonar.

Mentre a Europa hi ha un discurs de l’odi, les dones kurdes estan fent el pas de buscar un pont de diàleg amb aquests dones, de donar una segona oportunitat i inclús de perdonar
Alba Sotorra, cineasta

El documental del mes de l’Alba Sotorra

‘El retorn, la vida després de l’ISIS’ forma part del Documental del Mes, una iniciativa que porta diferents documentals a 70 sales de tot l’estat cada mes. El documental de l”Alba Sotorra s’emet el 25 d’octubre al Teatre de Sarrià i el proper 28 d’octubre al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc.

Dones directores de documentals a Catalunya

L’Alba Sotorra és una de les dones directores de documentals més conegudes a casa nostra i a escala internacional. El 2015 va guanyar el premi al millor documental per ‘Game over’ i des de llavors ha viatjat per tot el món parlant dels seus documentals. Però no és l’única.

La directora de documentals Patricia Franquesa acabad’estrenar ‘Oh, dear Sara’, un documental que explica la història de la primera taxista afganesa o Roser Corella va estrenar el 2020 un documental sobre les dones immigrants que fan de treballadores domèstiques al Líban, ‘Room without views’.