Malgrat la pandèmia, han obert un grapat de petits nous restaurants a Barcelona perquè eren projectes previs i s’han sobreposat a les circumstàncies. Són autèntiques sorpreses que ens han alegrat aquests mesos i al capdavant s’hi han posat xefs joves i valents que mereixen tot el suport. A més, totes les propostes són desacomplexades en les formes i entre molt i força assequibles en els preus.

1. Tr@mendu. Encenem els fogons


Passatge d’Andalusia, 10


Potser algú ens pot dir que no és pas nou, però sí. Perquè fins ara el Tr@mendu era una vermuteria, però, des de l’1 de juny, a poques passes de l’original (que continua obert, eh?), és també un restaurant amb tots els ets i uts, amb tovalles de fil, el propietari, en Jordi Marzo, vestit amb americana i una carta ideal per anar-hi en família, tant per als nens com per als avis. De fet, en Jordi, deliberadament ha fet un restaurant com d’abans, on pots menjar des d’unes patates emmascarades amb botifarra i ou ferrat, fins a un angus de Nebraska passant per un seitó marinat que, si ens feu cas, no us heu de perdre. A la cuina ara hi ha en Juanjo Rodríguez Thomas i, sobretot, la Manoli González, la mare d’en Jordi.

2. Amaica


Carrer de Bertrand i Serra, 11

Des que va obrir l’octubre passat (la situació els ho ha posat difícil), ha generat molts fans, nosaltres inclosos. Us parlo de l’Amaica, a Sant Gervasi, un restaurant amb una terrasseta deliciosa, que fa uns plats inesperadíssims i uns menús encara més inesperats. Perquè un cuiner sigui capaç d’oferir menús de migdia per 15 euros, o sopars per un preu que, si tirem de veta, amb prou feines arriba als 30 i ser tan creatiu, fi i expert en el producte ens sorprèn a tots. El xef és en Carlos Salvador, un dissenyador gràfic que va aprendre a cuinar al Mugaritz, l’Alkimia i el Gresca, poca broma! Alerta al pastrami amb tapenade i a la costella de porc amb romesco, però els plats canvien sovint, o sigui que aneu-hi a comprovar-ho.

3. Bodega Pasaje 1986


Gran Via de les Corts Catalanes, 162

Xavi Alba, un ex del grup El Barri, que era el nom del grup de restaurants de l’Albert Adrià, ha obert un bar de tapes que val la pena conèixer. Està mig amagat dins d’unes galeries comercials molt vuitanteres, però entreu-hi perquè la terrassa queda com en un interior d’illa la mar de tranquil. I això de galeries vuitanteres és cert, perquè el mateix nom del local, Bodega Pasaje 1986 ja ho indica. El que passa és que en Xavi ha conservat el nom del restaurant gallec que hi havia abans. Ara, amb el xef Patrick Picarín, hi serveixen tapes populars, però cuinades amb nivell d’estrella: des de l’ensalada russa amb patates palla inspirada en la que Tonet Romero cuina al Suculent del Raval fins a un all i pebre de rajada.

4. Can Culleres


Carrer de Bilbao, 79

Jordi Asensio, un cuiner del Poblenou que ha tornat al seu barri després d’haver treballat per a cuiners tan enormes com Andoni Luis Adúriz, Martín Berasategui o Pierre Gagnaire. I tot aquest coneixement l’aboca en un projecte propi, que va obrir la primavera passada, de restaurant de barri. Sí, ha fet un restaurant amb plats i preus assequibles per als seus veïns. Hem pogut tastar un caneló de rostit amb beixamel trufada i unes mandonguilles de rap amb gambes, cloïsses i suquet que hi cantaven els àngels. El mateix nom del restaurant és una picada d’ullet al barri: Can Culleres era el nom amb què es coneixia una fàbrica de coberts del Poblenou en la qual van treballar molts veïns, com l’avi de la Patricia Nieves, la parella d’en Jordi, que atén la sala.

5. Maleducat


Carrer de Manso, 54

Una altra taverna de barri o casa de menjars amb nivell. És al barri de Sant Antoni. Víctor Ródenas i els germans Marc i Ignasi García són el nucli dur de l’equip, però s’han envoltat de gent jove i formada en cuina, sala i altres sectors, imprescindibles en la gestió d’un negoci, vell i nou. En el currículum del Víctor, el cuiner, restaurants com el DiverXO, Via Veneto, Caelis o l’Informal. Cuina de mercat —el tenen al costat— per fer un vermut de categoria (la zona mana!) i platillos amb xup-xup, dins i fora de la carta, ja que tiren molt de pissarra, segons producte de temporada. Plats que hi hem menjat? Croquetes de pernil ibèric; una ensaladilla o amanida russa brutal, diferent, particular; uns porros temperats amb vinagreta d’avellana; recuit de Fonteta, tomàquets secs i llimona (un must!) i unes múrgoles farcides dun guisat de llebre potent que ja no estan a la pissarra. Recomanacions de vins, cerveses, vermuts i altres beures a càrrec d’Alejandro Icart, sommelier de l’Àbac. I de maleducats res de res, tu. Al contrari. Un encant.

6. La Deskomunal


Carrer del Tenor Masini, 5

La Deskomunal aplega cooperatives del sector cultural, de l’oci i la gastronomia. Va obrir aquesta primavera al carrer del Tenor Massini, té un restaurant de preus superassequibles que de seguida ha arrelat al barri de Sants. I, a més, en aquest mateix local, finalment!, també s’hi fan concerts.

7. La Cantina LAB Can Batlló


Gran Via de les Corts Catalanes, 169

La Cantina LAB de Can Batlló, una proposta directament adreçada als vegans i vegetarians o als que en som només segons quins dies, però que ja ens agrada. S’ho creuen molt, hi ha zero postureig i és una manera molt indicada de posar en pràctica les idees de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible que Barcelona ostenta aquest 2021.