El José Corbacho visita el taller de costura de la Fundació Roure que s’ha
especialitzat en la producció de mascaretes. Descobreix el negoci de galetes de la Silvia, que s’ha tornat a reinventar per segona vegada gràcies a les xarxes, i coneix els propietaris d’una botiga de música molt especial: El Genio Equivocado, que produeixen àlbums d’artistes com el grup Ladilla Rusa.

Un taller de mascaretes

La Fundació Roure, situada al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera treballa per atendre les persones grans en situació de vulnerabilitat i combatre la soledat. Una situació de vulnerabilitat que ha augmentat durant la pandèmia, segons ens explica la Carmen Litago, responsable de projectes solidaris de la fundació i, per això, ara més que mai pren força el servei de taller de costura, la botiga i rebost solidari, el menjador social i la bugaderia que regenten.

Durant la pandèmia, el taller de costura es va posar a treballar per a empreses i particulars per fer mascaretes, de fet en fan 400 al dia. Mari Carmen Moreno, responsable del taller, ens explica que una de les funcions és la formació. Una formació que ha permès a Marie Elene Diouf actualitzar els seus coneixements i que Corbacho aprofita per aprendre a fer una mascareta.


Galetes per endolcir la vida

Corbacho canvia el fil i l’agulla per un davantal per anar a fer galetes a Silvia’s Cookies, al carrer del Roselló, a la Nova Esquerra de l’Eixample. La seva creadora, la Silvia, ha mantingut viu el seu negoci durant el confinament gràcies a un iniciatives i tallers originals en línia que animaven la gent a cuinar des de casa.

La Silvia Martínez explica que es va quedar a l’atur al 2011 i va descobrir el món de la rebosteria, un sector que la va captivar i al qual s’ha dedicat. Ara, amb la pandèmia, va veure que havia de canviar el seu model de negoci, ja que no podia fer tallers de formació presencials per tutorials en línia per ajudar a fer galetes i pastissos des de casa. No li va permetre tenir ingressos, però sí mantenir la comunitat de seguidors.


La música, combustible per a l’esperit

Per acabar el dia, Corbacho s’apropa a la botiga de discs El Genio Equivocado, a la Vila de Gràcia. A més de vendre música i llibres produeixen àlbums d’artistes com el grup Ladilla Rusa. Precisament, l’aturada de tots els concerts i producció musical els ha afectat, i molt, un fet que els ha obligat a ajornar molts projectes. Els emprenedors culturals Joan Casulleras i Rafa Piera asseguren que el Bonus Cultura ha estat clau per alleugerar, una petita part, el panorama del sector cultural.

Victor F. Clares i Tania Lozano, el duet que forma Ladilla Rusa ens expliquen que es coneixen des de l’institut i que sempre inventaven cançons per divertir-se. Tots dos, periodistes de formació, han creat des del 2017 un estil d’humor propi, amb milers de visites a YouTube i concerts arreu del territori. Una repercussió que s’ha evidenciat amb èxits com ‘Macaulay Culkin’, ‘KITT y los coches del pasado’ o ‘A un metro y medio de ti’, una cançó molt “pandèmica”.


apf ladilla rusa videoclip febrer 2021
José Corbacho s’atreveix a fer un videoclip amb Ladilla Rusa amb ‘A un metro y medio de ti’