caga tió Nadal Barcelona

Voleu fer cagar el tió gegant de Barcelona a la Fira de Santa Llúcia de la plaça de la Catedral? Doncs apunteu: del dia 1 al 19 de desembre durant el Nadal 2018 podeu passar per un dels racons del pla de la Catedral, el que és més pròxim al carrer del Bisbe, i mirar si teniu sort i el tió gegant us caga alguna llaminadura!

La tradició de fer cagar el tió

L’acte de fer cagar el tió se sol fer o la nit de Nadal (tradicionalment després de la missa del gall) o el mateix dia 25 i està relacionat estretament amb el do de la fertilitat. De la mateixa manera que a l’arbre de Nadal se li pengen boles que recorden la fruita que no dona a l’hivern, també es recorda al tió que ha de seguir produint, malgrat la temporada hivernal.

Tot i que en altres països es practiquen actes relacionats amb el solstici d’hivern, fer cagar el tió només es fa a Catalunya i, segons alguns documents sobre la tradició popular catalana, la tradició del tió es va estendre durant els segles XVIII i XIX des de les zones rurals cap a les ciutats, coincidint amb la migració als grans nuclis de població.

La cançó més clàssica per fer cagar el tió