manifesta 2024 barcelona programa activitats dates que es

Tot a punt per al Manifesta 2024 a Barcelona, la biennal nòmada europea. La cita, que celebra la 15a edició, arriba enguany a Barcelona i a la seva regió metropolitana del 8 de setembre al 24 de novembre. Què és el Manifesta 2024 i quin és el programa d’activitats? En aquesta pàgina t’oferim una guia completa d’aquesta cita.


Manifesta 2024 a Barcelona: inici en directe per betevé

betevé i La Xarxa+ van emetre en directe l’inici de la biennal Manifesta, dissabte 7 de setembre. L’acte va ser presentat per la periodista Laura Sangrà i es va fer a les Tres Xemeneies de Sant Adrià del Besòs. La periodista Núria Dias en va fer la retransmissió de l’acte per betevé.



Què és el Manifesta 2024?

Manifesta té l’objectiu d’aportar noves perspectives a cadascuna de les 12 ciutats (Barcelona i àrea metropolitana) que s’agruparan sota tres clústers: equilibrant conflictes, cuidar i cuidar-nos i imaginant futurs.

Cada edició Manifesta es caracteritza per investigar i reflexionar sobre el desenvolupament emergent de l’art i la cultura contemporanis: reimaginar el futur de les ciutats a través de projectes artístics amb voluntat d’impacte ecosocial.



Dates del Manifesta 2024

Del 8 de setembre al 24 de novembre del 2024


Entrades Manifesta 15

  • L’accés és gratuït a gairebé tots els espais. Només cal pagar per accedir a l’interior de: les Tres Xemeneies de Sant Adrià, a la Casa Gomis (la Ricarda) al Prat i al Monestir de Sant Cugat. Només cal reserva prèvia per entrar a Casa Gomis.
  • Les entrades (per accedir a aquests tres espais) són vàlides fins al 24 de novembre de 2024 i es pot utilitzar un nombre il·limitat de vegades durant aquest període. El preu de l’entrada general és de 15 €, amb diversos descomptes disponibles (i menors de 18 anys, gratuït)

Espais del Manifesta 2024

Diversos espais de l’àrea metropolitana de Barcelona acolliran diversos tipus d’activitats amb motiu del Manifesta 15. Aquí us detallem les seus:

  • Antiga seu de l’Editorial Gustavo Gili: És el campament base del Manifesta 15, a Barcelona. Aquí s’hi faran tres presentacions d’arxius i una programació especial per la Mercè amb el programa de projeccions ‘Temptation of Modernity’, entre d’altres propostes. De dimarts a diumenge, 10 h a 20 h. Carrer del Rosselló, 87-89.
Foto: Helena Roig
  • les Tres Xemeneies, a Sant Adrià de Besòs. És un dels atractius de l’esdeveniment perquè s’obre al públic per primera vegada. Hi haurà presentacions tant a l’interior de l’antiga sala de turbines com a l’exterior i al seu voltant. Hi exposaran diferents artistes com: Niels Albers, Carlos Bunga i Carolina Caycedo, entre d’altres. Carrer d’Eduard Maristany, 106, Sant Adrià de Besòs. Dimarts a diumenge de 10 h a 20 h.
Foto: Arnau Rovira
  • Parc Fluvial del Besòs, al seu pas per Santa Coloma de Gramenet. En aquesta zona abans contaminada, Manifesta vol acollir el museu dart urbà més gran del món.

  • MAC Mataró. Antiga presó de Mataró i primer exemple del model panòptic a Espanya que des del 2022 acull el centre Mataró Art Contemporani (MAC). S’hi poden veure exposicions i instal·lacions. En destaca l’obra ‘A Century of European Architecture’ de l’artista Domènec, qui llança a l’aire la pregunta ‘Va ser el camp de concentració el model arquitectònic definitori del segle XX?’. Carrer Muralla de la Presó, 2, Mataró. De dimarts a dissabte, de 16 h a 20 h, dissabte i diumenge, de 10 h a 20 h.
  • Platja del Coco (Badalona). Un espai on hi ha l’icònic Pont del Petroli. Aquí s’hi farà una intervenció artística que resseguirà la costa, fusionant l’activitat creativa amb el mar.
  • La Ciba. Passeig de Llorenç Serra, 64, Santa Coloma de Gramenet. Dimarts a divendres, de 16 h a 20 h, i dissabte i diumenge, de 10 h a 20 h.
  • Casa Gomis. També coneguda com La Ricarda. És una construcció racionalista situada en un entorn protegit al costat de l’Aeroport Josep Tarradellas de Barcelona-el Prat. S’hi pot veure la instal·lació ‘No shelter from the storm’, d’Anca Benera i Arnold Estefan i d’altres exposicions, com la de ‘Es Geht Um Die Frisur’, d’Annette Barcelo. Camí de Cal Minguet, El Prat de Llobregat. Dimarts a diumenge, de 10 h a 20 h.
  • Can Trinxet, una de les fàbriques tèxtils més grans de l’Hospitalet de Llobregat. Carrer Santa Eulàlia, 206, 212. Dimarts a divendres, 16 h a 20 h, i dissabte i diumenge, 10 a 20 h.

  • La Caldederia, Cornellà. S’hi exhibiran les obres de Katja Novitskova amb escultures creades a partir d’imatges i textos presents a internet, vídeos, publicacions d’artistes i instal·lacions. Al carrer Primer de Maig. Dimarts a divendres de 16 h a 20 h, i dissabte i diumenge de 10 h a 20 h.
  • Monestir de Sant Cugat, referent d’espiritualitat i reflexió. S’hi programarà l’exposició de carrer ‘Cuidem’, promoguda per l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer (AFA) i l’espai artístic educatiu Taller Triangle reflexionen sobre el fet de cuidar i ser cuidats a través de la fotografia. Plaça d’Octavià, 16, Sant Cugat del Vallès. De dimarts a diumenge de 10 a 20 h.
Foto: Manè Espinosa
  • Seu d’Ègara, testimoni de la cultura artística del segle VI a Terrassa. Es podrà visitar la mostra ‘Milk, Coca Cola & Balut’, d’Antoni Miralda. L’artista s’ha fixat en una ciutat que es diu Barcelona, però a les Filipines. Carrer de la Rectoria, 16, Terrassa. Dimarts a divendres de 16 h a 20 h, i dissabte i diumenge de 10 h a 20 h.
Foto: Manifesta 15
  • Vapor Buxeda Vell, símbol del patrimoni industrial de Sabadell. Aquí s’hi podran veure tres instal·lacions ‘Olho da Rua’, de Jonathas de Andrade, ‘Transversals / Black Metamorphosis’, de Lamin Fofana, que explora la manera com una experiència sonora immersiva pot proporcionar alleujament i confort durant un procés complex de reconciliació. I la darrera instal·lació és ‘Inside the Blooming Surface’, de Tanja Smeets. Carrer de Sant Pau, 117, Sabadell. Dimarts a divendres, 16 h a 20 h i dissabte i diumenge, de 10 h a 20 h.

  • Fàbrica Roca Umbert, a Granollers, que ja funciona com a centre d’art i cultura. Hi ha vàries propostes. En destaquem el mur fotoceràmic “”Granollers: Gran ull és””, de Joan Fontcuberta i Toni Cumella. Carrer d’Enric Prat de la Riba, 77. Dimarts a divendres, de 16 h a 20 h, i dissabte i diumenge, de 10 h a 20 h.
  • Museu de Ciències Naturals. Taller ‘Dins el rusc’, una activitat per conèixer què pots trobar dins d’un rusc i com classificar les abelles que hi viuen. Carrer de Francesc Macià i Llussà, 51, Granollers. Dimarts a divendres, de 16 h a 20 h, i dissabte i diumenge, de 10 h a 20 h.
Foto: Helena Roig
  • La Porxada. ‘Essaim’, és una instal·lació sonora que consta de 500 altaveus i cadascú d’ells reprodueix el brunzit d’una abella, gravat mentre pol·linitzava. Plaça de la Porxada. De dimarts a diumenge, de 10 h a 20 h.
  • Cal Quitèria. Antiga masia del segle XIX a Sant Cugat, acull actualment el Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil Contemporani. Es podrà visitar l’exposició “Màquines, ruletes, trucs i trampes” formada per obres de participants que investiguen sobre els entorns d’oci nocturn, poder i control. Carrer de Viñolas, 11, Sant Cugat del Vallès. De dimarts a diumenge, de 10 h a 20 h.
  • Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau. Es podrà veure la instal·lació “Pantelleria”, Carrer del Rec, 19, Granollers. De dimarts a divendres, de 16 h a 20 h, i dissabte i diumenge, de 10 h a 20 h.

Programa del Manifesta 2024 a Barcelona i l’àrea metropolitana

Consulta-ho aquí la programació de Manifesta 15





Entrades per al Manifesta 2024

El certamen ofereix una entrada vàlida des del 8 de setembre fins al 24 de novembre de 2024 i es pot utilitzar un nombre il·limitat de vegades durant tots aquests dies. El preu de l’entrada és de 15 €, amb diversos descomptes disponibles.