
Ja són aquí les Festes de Santa Eulàlia 2023! Són les festes d’hivern de Barcelona, les de la copatrona de la ciutat, que aquest any arriben a la 40a edició! Una festa major en petit format que a betevé ens encanta i que aquest 2023 tornarà a celebrar-se amb tota la seva esplendor. Hi veurem gegants, bastoners, esbarts, sardanistes, castellers, dracs, diables i, a més, enguany la gegantona Laia celebra 25 anys d’existència!
Consulta el programa de les Festes de Santa Eulàlia 2023 i tots els detalls de la festa major d’hivern de Barcelona, que enguany repetirà les jornades de portes obertes.
Festes de Santa Eulàlia 2023: què vols saber?
- Dates de les Festes de Santa Eulàlia 2023
- Programa de les Festes de Santa Eulàlia 2023
- Exposicions per les Festes de Santa Eulàlia 2023
- Qui és la Laia?
- Les millors fotos de les Festes de Santa Eulàlia
Dates de les Festes de Santa Eulàlia 2023
Les Festes de Santa Eulàlia 2023 tornen a Barcelona del 10 al 12 de febrer. Totes les activitats de la festa major d’hivern de la ciutat són gratuïtes i l’accés és lliure.
Programa de la Festes de Santa Eulàlia 2023
Consulta el programa sencer de les Festes de Santa Eulàlia 2023.
Divendres 10 de febrer
- 10 h: Pregó dels Infants.
- 18 h: Audició del carrilló de la Generalitat.
- 20 h: Protocols de l’Àliga. Recorregut: pl. Sant Jaume, Jaume I, pl. Àngel, Argenteria, Sombrerers, plta. Montcada, pg. Born, Santa Maria, Fossar de les Moreres i pl. Santa Maria del Mar (20.50 h).
- 21 h: Ball dels gegants de Santa Maria del Mar i del Lleó a la plaça de Santa Maria. Ball de l’Àliga de la Ciutat a la basílica de Santa Maria del Mar.
- 20.30 h: Concerts Coral dels Cors Clavé.
Dissabte 11 de febrer
- 11.30 h: Cercavila de la Mostra de Gegants, a la pl. Àngels. Recorregut: Elisabets, Bonsuccés, Call i actuació a pl. Sant Jaume (13 h).
- 11 h: Cercavila de colles bastoneres, a l’av. Catedral. Recorregut pl. Nova, Palla, Banys Nous, Ferran i pl. Sant Jaume.
- 12 h: 12 h: XVIII Mostra d’Esbarts Dansaires Infantils i Juvenils, a l’av. Catedral.
- 13 h. Final Cercavila, a la pl. Sant Jaume.
- A partir 17 h: Lali Jove, al Moll de la Fusta: tallers al llarg del dia i concerts a partir de les 21 h (Queency, Julieta, Figa Flawas, i Las que faltaband).
- 17 h: Ball de Santa Eulàlia, a l’av. Catedral.
- 17.30 h: Inici “Els batecs de la Laia”. Trobada de tabalers.
- 18.30 h: Correfoc Petits Diables. Sortida a la pl. Sant Jaume
- 20 h: Correfoc de Santa Eulàlia. Sortida de la pl. Reial.
- 20.45: Fi de Correfoc de Santa Eulàlia amb espectacle de Foc, a la pl. Sant Jaume.
- 21 h: Concerts Tradicionàrius (RIU X i Todos los Gatos son Pardos), a la pl. Sant Jaume.
- 21 h: Espectacle ‘Eulàlia’, a l’interior de la Catedral.
Diumenge 12 de febrer
- 8 h: Matinades de grallers sota la capelleta de Santa Eulàlia a la baixada de Santa Eulàlia amb recorregut pels carrers del barri Gòtic.
- 9 h: Sortida de la gegantona Laia de La Virreina. Recorregut: Rambla, Boqueria, Call i balladeta a Sant Jaume.
- 9.45 h: Penó de Santa Eulàlia, a l’Ajuntament i Laia fa balladeta.
- 10.30 h: Falcons de Barcelona, a la pl. Sant Jaume.
- 11 h: Diada Castellera de Santa Eulàlia, a la pl. Sant Jaume.
- 11.30 h: Seguici Santa Eulàlia. Recorregut: Colom, la Rambla, Portaferrissa, Cucurulla, Boters, pl. Nova, Bisbe, Sant Sever, Baixada de santa Eulàlia, Banys Nous, Ferran i pl. Sant Jaume (12.45 h).
- 12.45 h: Ball de Santa Eulàlia, a la baixada de Santa Eulàlia.
- 12 h: XVIII Mostra d’Esbarts Dansaires Infantils i Juvenils, a l’av. Catedral.
- 13.15 h: Ball de la gegantona Laia, de l’Àliga dels gegants de la Ciutat i ball de Santa Eulàlia, a la pl. Sant Jaume.
- 17 h: Ballada doble de sardanes, a l’av. Catedral.
- 18.30 h: Ballada de sardanes, a la pl. Sant Jaume.
- 18.30 h: Passejada de les Laies, ofrena floral a la baixada de Santa Eulàlia i el Ball de Santa Eulàlia. Sortida des del Palau de la Virreina: Cercavila de Gegantes.
- 19.30 h: Passejada de les Laies. Sortida de la pl. Sant Josep Oriol.
- 20.30 h: Castell de Focs, a la pl. Sant Jaume.

Exposicions per les Festes de Santa Eulàlia 2023
Les Laies s’exposen al Palau de la Virreina, del 4 a l’11 de febrer (de 10 a 20 h)
En aquesta exposició hi podrem veure totes les gegantes de Ciutat Vella que tradicionalment participen en la passejada de les Laies el dia de la patrona, el 12 de febrer. Hi haurà la gegantona Laia, la Laia del Pi i l’Eulàlia de la plaça Nova, a més de les altres gegantes del Pi, del Raval, de la Barceloneta, del Casc Antic, de Santa Maria del Mar, de Sant Pere de les Puel·les, de Sant Jaume Apòstol i de la Casa de la Caritat. A partir del 8 de febrer també hi serà la Violant, la geganta de la Ciutat, que presentarà una sorpresa amb motiu dels 600 anys de gegants a Barcelona.
Exposició d’imatgeria festiva infantil, del 4 al 10 de febrer (de 10 a 20 h – dissabte, 4, a partir de les 18 h)
El Pati Manning de la Casa de Caritat acull l’exposició de gegants infantils i d’escola. Aquest acte tornarà a comptar amb les figures de diverses escoles barcelonines al costat de les figures de les colles geganteres de la ciutat. Hi haurà els gegants infantils de tots els barris de Barcelona, en una mostra organitzada per la Coordinadora de Colles Geganteres. El dissabte, 4, a les 18 h s’inaugurarà la mostra amb un concert de La Nota Grallera.
Qui és la Laia?
La Laia és una figura que representa una nena d’uns 13 anys i va vestida amb una indumentària pròpia del segle IV, època en què el llegendari barceloní diu que va viure santa Eulàlia, la primera patrona de la ciutat. La gegantona porta a les mans els atributs de la santa: la palma, element que simbolitza el martiri i la creu en aspa, en què s’explica que la van condemnar a morir. Al cap, hi té una corona de flors naturals. Enguany, la gegantona celebra els 25 anys.