any nou xines

Què?

Segons el calendari lunar tradicional xinès, l’any nou començarà el dia 12 de febrer del 2021 i es correspondrà a l’any del bou de metall.
A Barcelona se celebraran algunes activitats organitzades per entitats xineses, representades per l’Associació d’Artistes Huaxing, per la Fundació Institut Confuci de Barcelona i per Casa Àsia, amb el suport de l’Ajuntament. Una celebració aquest any limitada per la pandèmia (l’any passat es va anul·lar).


Quan?

De l’11 al 26 de febrer del 2021


Què podreu fer?

La comunitat xinesa compartirà la cita amb la ciutat amb un seguit d’activitats que en aquesta edició es desenvoluparan virtualment.

dijous 11, 23.45 i divendres 12 de febrer, 15.30 h: nit de cinema a betevé

betevé col·labora amb Any Nou Xinès amb Barcelona i programa la pel·lícula de Wong Kar-wai, ‘The grandmaster’ (2013)

diumenge 14 de febrer 2021: taller de caligrafia, 10 a 11.30 h

La cal·ligrafia consisteix en l’escriptura dels caràcters xinesos amb tinta i pinzell sobre paper xuan. Es considera un art a la Xina. Aquí t’ensenyaran les primeres nocions. Activitats gratuïta amb reserva prèvia. Es farà per ZOOM.

dimecres 17 de febrer 2021: taller de fanalets, 18 h

Els fanals xinesos són un dels elements decoratius més representatius de les celebracions d’any nou. Aquí t’ensenyaran com fer-ne un. Activitats gratuïta amb reserva prèvia. Per ZOOM. Aquí, tota la informació

dijous 18 de febrer 2021: webinar sobre emprenedoria jove, d’11 h a 12.30 h

Sabies que els joves de context cultural xinès a Barcelona han posat en marxa moltes iniciatives? T’agradaria escoltar les seves històries? Connecta’t i coneix les seves experiències. Sessió moderada pel periodista director de betevé, Sergi Vicente.

divendres 19 de febrer 2021: taller de retall de paper, de 17 a 18.30 h

El paper retallat és un art tradicional a la Xina: utilitzant unes tisores molt primes, es fan talls precisos en el paper, aconseguint dissenys magnífics que posteriorment es pengen a portes i finestres com a elements decoratius. Activitat on line gratuïta a través de ZOOM. Es requereix inscripció prèvia.

Representació virtual de la cultura popular xinesa i catalana

Amb vídeos dels Trabucaires de Sant Antoni, la Fundació Institut Confuci, la Coral Àsia, la Fundació Educativa Xinesa, els Castellers de la Sagrada Família, els Diables de la Cabrònica del Nord, l’Esbart Sant Jordi – Joventut Nostra, els Trabucaires de Sant Antoni, la Farfolla de la Sagrada Família i la Federació de Diables de la Ciutat de Barcelona.





2021: any del bou de metall

Segons el calendari lunar tradicional xinès, l’any nou començarà el dia 12 de febrer del 2021 i es correspondrà a l’any del bou de metall.

El cicle dels 12 animals de l’astrologia xinesa s’inicia amb la rata, i continua amb el bou en segona posició. L’any de la rata (2020) representa un re-començament que d’alguna manera implica el trencament amb moltes coses.

L’any del del bou – un ésser que simbolitza la força del treball – representa també, segons la tradició xinesa, una etapa de reconstrucció i consolidació.

El 2021 és, segons el calendari lunar xinès, un any que convida a cultivar la persistència i la paciència en en treball, i a treballar per una bona causa que transcendeixi el nostre benefici personal.


El calendari xinès

El calendari xinès es divideix en sis mesos de 29 dies i sis mesos de 30 dies, cosa que origina anys de 354 dies, per això no coincideix amb el calendari gregorià que, en general, té 365 dies. Cada mes s’inicia amb lluna nova i l’Any Nou xinès està determinat per la segona lluna nova després del solstici d’hivern.