Oficialment el 5 de febrer comença l‘any nou xinès, un dels moments més importants de l’any per a aquesta comunitat. Per celebrar l’any 4717 del seu calendari la comunitat xinesa, amb la Fundació Institut Confuci de Barcelona, celebra aquest dissabte una gran festa. D’aquesta manera acomiaden l’any del gos i donen la benvinguda al del porc, símbol d’abundància i honestedat. A la ciutat el col·lectiu xinès està formada per unes 20.000 persones.

El plat fort de la celebració ha estat una desfilada multitudinària que s’ha iniciat al Parc de l’Estació del Nord a les 11 h. Una festa que cada any suma més adeptes entre els barcelonins que se senten atrets pels colors i l’alegria d’un espectacle que ja s’ha consolidat com un dels actes de carrer més concorreguts de la ciutat.

Unes 4.500 persones, segons Guàrdia Urbana, han participat en la desfilada. 65 federacions i entitats xineses de Catalunya així com, d’entitats i associacions catalanes han actuat al llarg del recorregut amb la voluntat que sigui una mostra de la diversitat i la convivència interculturals de la ciutat.

Pel Paral·lel ha arribat la vedet geganta Rosa, acompanyada del seu amic Armand i altres figures xineses i catalanes. La novetat de la desfilada ha estat la Porca de Sant Antoni, la protagonista d’honor. La colla de Diables de Sant Antoni han acceptat encantats la invitació. “Tot el que sigui sortir de cercavila ens agrada i si es tracta d’una cosa diferent, com aquesta, millor”, explica l’Annaïs Vizcarro, membre de la colla.

De 10 a 20 h, tots aquells que vulgui conèixer la cultura xinesa tenen una oportunitat única. Per celebrar el nou any s’ha organitzat una fira gastronòmica i cultural al passeig de Lluís Companys. A més, en aquest espai s’ha habilitat un escenari on al llarg del dia es faran espectacles. Es podran veure a les 12.30 a 14 h, i de 16 a 19 h.