Nen infant genèrica joc casa

La Xarxa de Centres Cívics de Barcelona aglutina 52 equipaments que ofereixen una programació estable de cursos, tallers, exposicions i tota mena d’activitats culturals entorn de la música, el cinema, la fotografia, el teatre, la ciència o la tecnologia, entre d’altres. Tancats al públic temporalment arran del coronavirus, aquests espais adapten la seva oferta amb un conjunt de propostes per fer a casa en temps de confinament. Aquí trobareu una selecció de les seves activitats per a públic infantil i familiar.

Tallers

El Centre Cívic Guinardó ofereix 23 cursos i tallers, entre els quals hi ha propostes per a infants de diferents edats. Per als més petits, nadons de fins a tres anys, proposen un espai de sensibilització musical. Per als més grans, activitats per treballar matèries com l’art, les matemàtiques, la tecnologia sota el nom de MakerKids i dividides en dos grups: entre els set i 12 anys i de 12 a 16 anys. Les inscripcions estan obertes a partir del 13 de maig a les 9.30 h

“Escape room” virtual

Els jocs d’escapada que s’han fet tan populars els últims anys s’adapten al context actual amb formats en línia. I és que des de casa també es pot gaudir de l’emoció de resoldre un enigma a partir d’un seguit de pistes i contra rellotge. El casal per a joves d’entre 11 i 16 anys Franja Gòtic, del Centre Cívic Pati Llimona, també us proposa un “escape room” virtual. Està pensat per jugar en línia i en grup. Porta per nom ‘‘Missió: tancar ordinador virus’ i el repte que planteja és evitar que tallin l’accés a internet aprofitant la pandèmia del coronavirus.

Jocs de preguntes

Els jocs de preguntes permeten passar una estona entretinguda al mateix temps que ampliar coneixements. El Centre Cívic el Sortidor i el Centre Cultural Albareda us proposen un qüestionari de 32 preguntes sobre el Poble-sec. Els participants que encertin totes les preguntes entraran en un sorteig de dos passis pels itineraris de tardor que organitzen aquests equipaments i 10 llibres relacionats amb la història del Poble-sec. La iniciativa ha comptat amb la participació de Júlia Costa, del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec.

Des del Centre Cívic Sarrià, també us animen a posar a prova els vostres coneixements sobre aquest territori. Han preparat 12 Quiccs, alguns dels quals sobre la història i el teixit social de Sarrià i altres més específics com el dedicat a Sant Jordi o al Dia Internacional de la Dansa.

Reptes fotogràfics inspirats en la pintura, el cinema i la literatura

Aquestes setmanes d’estar a casa molta gent està dedicant més temps a gaudir de la cultura i també és un bon moment per potenciar la creativitat. Diversos reptes ens animen a unir les dues coses, creant versions pròpies i domèstiques de les nostres obres preferides i compartir-les a les xarxes socials.

El museu del Centre Cívic la Sedeta se suma a la iniciativa de recrear obres d’art a casa o convertir-nos en els protagonistes de la portada d’un llibre mentre que des del Centre Cívic Trinitat Vella ens proposen el #DeCineChallenge, consistent a imitar cartells de cinema.

Maker Reptes per experimentar, crear i compartir

El MakerConvent, l’espai de creació, producció i fabricació digital del Centre Cívic Convent de Sant Agustí, va plantejant aquests dies un seguit de Maker Reptes. Activitats que ens empenyen a descobrir el plaer de “fer” amb les pròpies mans i recursos. Aquesta és la filosofia Maker, en què tan important és l’aprenentatge personal com el compartir i intercanviar experiències. Entres els Maker Reptes que ja podeu posar en pràctica hi ha fer una guardiola monstre, un pont penjant, plastilina conductiva o una màquina Rube-Goldberg basada en la reacció en cadena.

La mama se’n va a l’Antàrtida

El Centre Cívic Casa Groga mostra l’experiència de la científica Anna Cabré que va visitar l’Antàrtida amb 99 dones més per elevar la veu de la dona en l’emergència climàtica i per inspirar l’acció. L’Anna Cabré va escriure un llibre il·lustrat per la Mariona Tolosa i que ara podem veure en format exposició a partir de fotografies de l’Antàrtida i d’il·lustracions del llibre ‘ La mama se’n va a l’Antàrtida’.

View this post on Instagram

Ja podeu visitar la nostra primera exposició online: LA MAMA SE'N VA A L'ANTÀRTIDA. 10 DONES A L'ANTÀRTIDA PER UN MÓN SOSTENIBLE. Exposició de fotografies de l'Antàrtida i d'il·lustracions del llibre La mama se'n va a l'Antàrtida. “He anat a l’Antàrtida amb 99 dones més per elevar la veu de la dona en l’emergència climàtica i per inspirar a l’acció, amb el programa global de lideratge Homeward Bound. L’Antàrtida, l’últim indret salvatge, remota, fascinant, amb paisatges impossibles gairebé extraterrestres, però també afectada per les accions de tots nosaltres arreu del món. Aquesta terra ens inspira a treballar per un món més just i sostenible, on tots, humans i animals, puguem viure plegats. He escrit aquest llibre, il·lustrat per la Mariona Tolosa Sisteré, amb l’esperança que desperti la curiositat dels més petits i petites per l’Antàrtida i, alhora, del món sencer, i també per animar-nos a construir un món millor totes juntes. Si formem persones que estimin el nostre planeta, segur que el voldran cuidar.”Anna Cabré A càrrec d’Anna Cabré i @marionatolosasistere

A post shared by Centre Cívic Casa Groga (@centreciviccasagroga) on

Experiments científics amb les Luciferases

La Casa Orlandai ens anima a fer experiments científics a casa. Ens apropa les propostes de Luciferases, col·lectiu que treballa per fer més accessible la ciència, entesa com a eina de transformació social i amb perspectiva de gènere. Per això ens donen les instruccions per dur a terme diferents experiments relacionats amb les aportacions de dones científiques. Com fer una làmpada de lava, element utilitzat per Alice Ball, que va descobrir un valuós tractament per a la lepra; o “donar vida” a una serp amb un impactant però senzill experiment que ens vol fer conscients que la terra és viva i cal cuidar-la, tal com reivindica l’ecòloga Vandana Shiva. També fabricar un termòmetre d’aigua casolà, seguint els passos de l’Anna Mani, pionera en fabricar instruments meteorològics a l’Índia.

El capità pirata… i altres contes

El Centre Cívic Baró de Viver adapta el seu espai de lectura infantil i familiar, Fabularum Locus, a l’entorn virtual per mantenir l’activitat durant el confinament. La seva dinamitzadora, la Gala Sanz, explica un conte cada dijous: ‘El capità pirata’, ‘Lota la Catxalota’… A més a més, també s’ha obert una finestra a la participació perquè els infants comparteixin els contes que més els agraden gravant un vídeo en què n’expliquin un. Els vídeos estan disponibles al canal de YouTube del Centre Cívic Baró de Viver.

Cuina saludable 

El Centre Cívic el Sortidor comparteix continguts relacionats amb el projecte de divulgació gastronòmica A Taula. Aquests dies ens anima a menjar de manera saludable amb receptes que podem fer a casa de manera senzilla. Com les barretes energètiques que van aprendre a preparar amb una activitat per famílies realitzada fa un temps a la plaça del Sortidor. Ara recuperen la recepta a les xarxes socials.