Mercat Boqueria 24 hores

05:00

La feina que no es veu

L’activitat, sota terra [GALERIA]

El dia comença a les plantes subterrànies. Mentre els passadissos i les parades encara dormen, a baix, la zona logística bull d’activitat. La càrrega i descàrrega, que fins al 2001 s’havia fet a peu de Rambla i a la plaça de la Gardunya, ara es fa al subsol. Està obert de 5 a 22 h perquè, en funció dels productes, els camions arriben a una hora o a una altra.

Quan la descàrrega es feia a la Rambla

José María Muñoz fa 35 anys que porta menuts a la Boqueria amb el seu camió. Abans, recorda, la descàrrega es feia a la Rambla i, diu, era tota una odissea.

“A mi m’havien robat gènere, però ara està controlat”
José María Muñoz, transportista

La importància del gel [GALERIA]

De dimarts a dissabte reparteixen més de 5.000 kg de gel a la Boqueria diàriament. El dimarts és el dia que en descarreguen més, uns 300 sacs de 20 kg cadascun. Durant la resta de la setmana van reposant el gel que necessiti cada comerciant, normalment, un total de 200 sacs cada jornada.

“L’aparador” de la Puri [GALERIA]

Mitja hora abans d’obrir el mercat, les parades de peix comencen el ritual de cada dia: omplir el taulell amb el peix fresc del dia. “És com decorar una botiga de roba, els colors vermells, els foscos, els blaus… ho combines tot perquè faci maco”, diu la Puri, quarta generació de peixaters. Ella triga una hora a omplir els cinc metres de la seva parada centenària.

Preparar comandes abans d’obrir el mercat [GALERIA]

El mercat encara no ha obert al públic i la Boket ja ha enllestit una part del dia. Això és perquè aquesta carnisseria té un pic de feina 6 a 8 h. Aquest és el moment de preparar les comandes dels restaurants que han rebut la nit anterior per servir-les.

Quan la parada es queda petita

Juan Delgado, encarregat de la parada Boket, fa 33 anys que treballa al mercat. En un primer moment, hi havia més feina a la parada. Però l’empresa s’ha fet gran i han llogat un obrador a tocar de la Boqueria per poder treballar en millors condicions i poder atendre el volum de comandes que reben.

“Abans era un mercat familiar, ara és una gran empresa”
Juan Delgado, encarregat Boket

Escenes de la Boqueria [GALERIA]

De 5 a 7 h

08:00

El mercat obre portes

El canvi d’hàbits dels clients [GALERIA]

L’arribada al mercat dels clients és cada dia més tard. A primera hora hi ha més compradors locals, però pocs. El gruix del turisme ve a mig matí. Les parades ho saben, i moltes decideixen pujar la persiana després o anar muntant sense pressa un cop oberts.

Els nous horaris

Jordi Mestres ha estat tota la vida venent olives. Assegura que abans molts clients passaven pel mercat abans d’anar a treballar. Ara, diu, hi ha menys clients locals i han canviat els hàbits de vida.

cites de paradistes
“Em renyaven si no obria puntual i ara no arriben fins a les 11 h”
Jordi Mestres, Olives Pinyol

Fidels a la tradició [GALERIA]

Carlos Bailón fa 25 anys que va comprar la parada. En aquell moment, hi havia 12 parades de menuts. Ara, en queden tres. Assegura que ha estat temptat de canviar la seva oferta per atreure més turisme, però ha optat per seguir fidel a la tradició.

“Puc dir fins a 50 vegades que no facin fotos”
Carlos Bailón, Menuts Carlos

Un producte “exòtic”

Reconeix que els seus clients són majoritàriament gent gran i que el turisme només passa per fer-hi fotos. Un cartell a la parada ho prohibeix però són molt difícils de controlar les ganes del turisme d’emportar-se al seu país un record d’un menjar ben diferent a la resta.

Esmorzars de forquilla [GALERIA]

Al restaurant El Quim de la Boqueria són les 10 h i l’activitat ja és frenètica. A l’interior de la parada 11 persones treballen sense parar, cinc cuinant i sis servint i netejant. Està obert fins a les 16 h, però ara no paren de servir esmorzars. En un matí poden atendre 150 persones.

Un clàssic que s’ha fet gran

Quim Márquez va obrir un petit bar a la Boqueria fa 36 anys. Era el 1987 i la parada tenia tres metres de barra i cinc tamborets. Tot i que el negoci funciona millor que mai, el Quim reconeix que, “sense voler ofendre a ningú”, troba a faltar l’ambient que hi havia amb els paradistes i els clients d’abans.

cites de paradistes
“Tinc nostàlgia de l’ambient d’abans. Això s’ha acabat”
Quim Márquez, El Quim de la Boqueria

Escenes de la Boqueria [GALERIA]

de 8 a 11 h

11:00

L’hora del turisme

Segons la plataforma de viatges TripAdvisor, visitar el Mercat de la Boqueria és l’activitat número vuit de les 1.541 coses que recomanen per fer a Barcelona

Regulació d’accés a grups turístics

El 10 d’abril del 2015 el Mercat de la Boqueria va començar a prohibir l’accés al recinte a grups turístics de més de 15 persones. Els comerciants del mercat feia temps que exigien aquesta mesura perquè els clients es queixaven que era molt incòmode comprar amb tanta aglomeració de gent.

I el turisme, què diu? [GALERIA]

La polèmica del consum immediat

Cada cop hi ha més parades amb menjar per consumir al moment: fruita tallada, sucs, arrebossats, fregits i gelats. Aquesta evolució ha generat molta polèmica per als qui creuen que el mercat està perdent l’essència. En un primer moment, algunes parades van començar a adaptar el gènere per complementar les vendes amb una part dedicada al turisme. Amb la baixada dels clients locals, alguns comerciants van anar més enllà i van reorientar el negoci per dedicar-se al cent per cent al turista.

Nou model de negoci

L’avi de Montse López va arribar de Màlaga i va començar a treballar a la Boqueria venent patates. Fa 20 anys, la Montse es va instal·lar en una parada del passadís central. I és una de les que han canviat el model de negoci per adaptar-se al turisme.

“M’encantaria vendre rovellons però després me’ls he de menjar jo”
Montse López, Sprimfruit

Escenes de la Boqueria [GALERIA]

de 11 a 14 h

14:00

Restaurant Boqueria

De bar de mercat, a restaurant de barra

El Quiosc Modern és un dels 10 restaurants que hi ha a l’interior del mercat i, com els altres, és molt diferent de com era fa uns anys. Si durant molt de temps eren bars de mercat on anaven els paradistes i també els clients, ara són restaurants de barra freqüentats sobretot pels turistes que visiten la Boqueria.

“Hem d’ajudar el comerç tradicional perquè el turisme ve sol”
Javier García, Quiosc Modern

El repte de trobar lloc a la barra

La barra de Javier García és un no parar de persones que des de les 11 fins a les 16 h fan difícil trobar-hi lloc. Assegura que, un bon dia, poden arribar a passar-hi 300 persones en dues o tres hores,

L’equilibri entre la tradició i el negoci

El bar Clemen’s ha estat durant molts anys el menjador de molts paradistes. Ara, com la resta de bars, s’ha adaptat en part a la nova realitat. Albert Figueras és la tercera generació de la parada. Hi treballa amb el seu pare, l’Alberto, i la seva mare, la Francisca, i després d’uns anys d’estudis i dubtes, ha decidit seguir sol amb el negoci quan es jubilin. Ell té clar que un dels valors del Clemen’s és seguir oferint cuina tradicional catalana, però admet que ha fet canvis.

“Els oferim la cuina d’aquí, però si volen esmorzar marisc, què hem de fer?”
Albert Figueras, bar Clemen’s

De lluitar al ring a fer-ho a la Boqueria

Els avis de l’Albert van obrir el bar l’any 1969. L’avi, el Climent, encara presideix la parada amb una gran fotografia de quan era campió de lluita lliure. El seu nom al ring era Clemen’s, que, com diu l’Albert, “sempre queda més modern”.

Homenatge a un clàssic

I si parlem de gastronomia a la Boqueria, no podem deixar de citar el bar Pinotxo, un local que ja no forma part del mercat, però que durant anys n’ha estat un referent. Però sobretot, és un homenatge a un dels personatges més carismàtics que ha tingut el mercat. Es tracta de Joan Bayén, “el Juanito del Pinotxo”, que ens va deixar l’any 2023 i a qui l’Ajuntament de Barcelona ha lliurat la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, a títol pòstum.

[Fotografies: AFB – F. Simó, 1987 / C. Val, 2020]

19:00

Compres d’última hora

Equilibris per evitar el turisme

La Boqueria obre de dilluns a dissabte, de les 8 fins a les 20.30 h. Després de moltes hores amb afluència majoritària de turisme, una hora abans de tancar, el mercat rep clients locals a qui els va millor venir a comprar a aquesta hora. Àlex Oliver és un d’aquests veïns del Gòtic que encara s’acosten fins a la Boqueria per comprar.

“Normalment busco circuits alternatius a dins de la Boqueria”
Àlex Oliver, client del Gòtic

Què hi ha sota les parades? [GALERIA]

Amb els mateixos metres quadrats que la parada que es veu en superfície, diversos comerciants tenen un magatzem sota el negoci. A l’interior hi ha prestatgeries, una càmera frigorífica, l’obrador, la farmaciola i la roba per canviar-se els treballadors. Tot i això, l’estada en aquests llocs hi està restringida per seguretat. “Si passés alguna cosa, no podrien haver treballadors aquí sota”. Tots els muntacàrregues es desconnecten a la nit.

Adaptant-se als canvis

La parada de Jaume Soley és de les més antigues del mercat. El negoci, inicialment de fruites i verdures, ara està especialitzat en productes internacionals. Aquest botiguer, que recorria el recinte en bici quan tenia cinc anys, confessa que tot ha canviat massa ràpid. Tot i tenir guanys, prefereix la Boqueria de fa 20 o 30 anys. Recorda amb nostàlgia quan venia bolets i tòfones directament a xefs de restaurants del barri. 

“Ens va bé, però amb el turisme m’avorreixo”
Jaume Soley, Soley Boqueria

Escenes de la Boqueria [GALERIA]

de 19 a 20.30 h

20:30

El mercat tanca al públic

12 persones per muntar i desmuntar parada, matí i vespre

Les dues parades que la família Vidal Pons té a l’entrada de la Boqueria són de les més grans del mercat. A un cantó, la de fruita i verdures i, a l’altre, la de fruita seca, xocolata i llaminadures. Cada dia, 12 persones s’estan més de tres hores per muntar les dues parades i més de dues hores per desmuntar-les, de dilluns a dissabte. 

Última parada a abaixar la persiana

Les parades de Vidal Pons són d’una família que va començar amb una parada petita de fruita i que actualment ja en té set. Les de l’entrada són les més conegudes i dediquen moltes hores a tenir-les a punt. Fran Perelló Vidal i la seva germana són la quarta generació al capdavant. El Fran explica que la seva mare li va ensenyar la importància de tenir la fruita ben exposada.

“La meva mare va ser una visionària”
Fran Perelló Vidal, Vidal Pons

L’hora de la neteja [GALERIA]

La brigada del mercat és una empresa externa i treballa de 21 a 1 h de dilluns a divendres. Els dissabtes acaben una hora més tard perquè es fa la retirada del gel de les parades, fet que comporta més feina. Els diumenges a la nit i matinada, el mercat avança obres d’infraestructures com les sortides de fums a la coberta. El diumenge també és el dia de descans dels comerciants, però molts l’aprofiten per netejar a fons les parades i fer-hi petites reparacions. 

23:00

Tanquen les portes

Unes fotos que van canviar-ho tot

L’any 2009 unes fotografies de nit a l’interior del mercat van ser un gran escàndol a Barcelona. S’hi veia com s’hi exercia la prostitució a l’aire lliure. El govern de Jordi Hereu va decidir posar portes a un recinte que estava obert tota la nit.

“Cada columna era el lloc de treball d’una prostituta, amb els problemes que això comportava”
Gabriel Espinola, responsable seguretat

Les “porteries d’hoquei” [GALERIA]

Així és com anomenen les 22 reixes que protegeixen el segon perímetre del mercat. Els vigilants les posen i les treuen cada dia entre les columnes jòniques del recinte. Abans el mercat estava tancat amb una paret, però des de la reforma del 2001 va ser més difícil garantir-hi la seguretat. 

Els llums que no s’apaguen mai

Entre les darreres tasques del dia que han de fer els vigilants a la Boqueria hi ha el control de la il·luminació. El quadre de llums del mercat està dividit en les cinc naus de l’edifici: A, B, C, D i E. El vigilant deixa encesos els llums més perimetrals per seguretat i per “fer la sensació que això no està tancat del tot”. I gairebé és ben cert, perquè el mercat sovint només tanca un parell d’hores al dia.