Els atacs a París i els refugiats marquen la clausura de la Cimera de Premis Nobel de la Pau

La XV Cimera Mundial de Premis Nobel de la Pau ha acabat aquest diumenge marcada pels atemptats de París. "L'únic camí és la pau", ha dit l'alcaldessa Ada Colau en l'acte de clausura de l'esdeveniment que des de divendres ha reunit a Barcelona diversos guardonats per debatre sobre la crisi humanitària actual.

La crisi de refugiats era un dels punts centrals d'aquesta trobada. Sobre la situació humanitària actual se'n va parlar en la primera jornada de conferències, en la qual es va demanar la reducció de la despesa militar. En la clausura de la cimera aquest diumenge també s'hi ha referit la premi Nobel de la pau el 1997, Jody Williams. La professora nord-americana, impulsora de la Campanya Internacional per la Prohibició de les Mines, ha assegurat que el fenomen de les migracions "no existeix com un fet aïllat sinó com a símptoma dels problemes de la frontera que confronten a la humanitat."

Els atacs de París de divendres passat també han estat molt presents en els discursos dels participants. En la seva intervenció, l'alcaldessa Ada Colau, ha assegurat que "el seu patiment és el nostre patiment" però ha denunciat que "les bales que es van disparar a París, són les mateixes bales" que "maten els veïns i les veïnes de ciutats de Síria, el Líban, Somàlia o l'Iraq". En aquest sentit, ha assumit que "no podem escapar a la responsabilitat" i ha destacat que Barcelona "sempre ha estat defensora de la cultura de pau". L'alcaldessa ha insistit en la necessitat de defensar de manera incondicional aquests valors perquè "volem viure en llibertat".