Un xoc entre un autobús i dos turismes, l’escenari d’un simulacre

Un accident múltiple entre dos turismes i un autobús municipal ha estat l'escenari del simulacre que s'ha dut a terme aquesta matinada al túnel del carrer de Sabino Arana, a les Corts. Hi han participat estudiants de l'Institut d'Estudis Mèdics la Guineueta, els Bombers de Barcelona, la Guàrdia Urbana i els Serveis d'Emergències Mèdiques (SEM).

A partir de dos quarts d'una de la matinada, al túnel del carrer de Sabino Arana s'hi ha produït un accident de trànsit múltiple fictici. Un autobús ha xocat amb un turisme i, seguidament, un segon vehicle hi ha topat. La incidència formava part d'un simulacre per avaluar la capacitat de reacció dels cossos operatius implicats. Segons Héctor Carmona, cap de guàrdia de Bombers de Barcelona, el que es busca és "posar en crisi la coordinació dels diferents cossos i estirar al màxim les nostres capacitats". Volen veure si són capaços de gestionar aquest tipus d'accidents.

El simulacre s'ha fet, també, amb presumptes ferits. Els estudiants de l'Institut d'Estudis Mèdics la Guineueta s'han posat en el paper de les víctimes. Aquells que tenien danys més lleus s'han traslladat a l'hospital de campanya del SEM que s'ha improvisat per a l'ocasió, i els ferits lleus s'han traslladat amb ambulància al centre hospitalari més proper. De tot plegat, només en tenien notícia els estudiants ja que, perquè un simulacre sigui efectiu, cap dels agents implicats no ha de conèixer al detall què passarà. Rubén Estela, cap de la Unitat Operativa de Desenvolupament dels Bombers de Barcelona, assegura que si es comet l'error de transmetre la informació, "vénen a fer una obra de teatre i no ens convé".

Amb l'objectiu de crear un escenari tan real com sigui possible, s'ha fet servir un autobús cedit per TMB, dos turismes i fum artificial. Segons la normativa europea, un simulacre d'aquestes característiques s'hauria de fer cada quatre anys.