Weegee, el fotògraf del crim de la Nova York dels anys 30 i 40

Foto Colectania exposa 100 fotografies seleccionades de l’obra del fotoperiodista més fosc de l’època, que es movia entre la policia i la màfia

Usher Fellig, més conegut com a Weegee, va ser el fotògraf insígnia de la crònica negra de la Nova York dels anys 30 i 40. Les seves fotografies retraten crims, detencions i estampes de la ciutat convulsa d'aquella època amb una utilització magistral dels jocs de llum. Aquesta és la segona exposició que es pot visitar a la nova seu de Foto Colectania, que des del mes de març s'ha establert al passeig de Picasso.

Weegee era un dels fotògrafs que treballava a l'antiga manera de fer periodisme. Era l'únic fotògraf amb la ràdio del cotxe connectada a l'emissora policial. Al seu vehicle —un biplaça amb un gran maleter— hi feia vida, i a banda de la càmera de gran format i una màquina d'escriure, hi duia menjar, mudes i fins i tot un petit laboratori de revelatge on positivava les fotos per fer-les arribar als diaris abans que ningú.

D'origen humil, Weegee es va proposar convertir-se en el rei de la nit de Nova York i ho va aconseguir. Pepe Font de Mora, el director de Foto Colectania, explica que "va tenir una distància magnífica amb la policia, amb qui tenia complicitat, i alhora amb la màfia, fins al punt que va crear el mite que si no t'havia fotografiat Weegee no eres un mafiós prou important."

La mostra recull 100 fotografies de diferents etapes de Weegee, vertebrades a partir dels cinc primers llibres del fotoperiodista. Les còpies originals i en gran format s'han seleccionat del fons de Michel i Michèle Auer, una de les millors col·leccions fotogràfiques del món.

També s'hi poden veure, digitalitzats, els cinc llibres que condueixen la mostra i la biografia de l'artista, a més d'un fragment audiovisual del 1956, en què s'explica la manera com treballava. L'obra de Weegee es pot visitar fins al 5 de novembre a la nova seu de Foto Colectania, al passeig de Picasso, número 14.