El “no” a la superilla del Poblenou guanya la consulta veïnal amb el 87 % dels vots

Aquest diumenge s’han tancat les urnes després de tres jornades de votacions obertes a veïns i treballadors

Finalment, 1.739 persones han participat en la consulta veïnal sobre la superilla del Poblenou. El 87 % dels vots recollits s'han mostrat contraris al projecte urbanístic, mentre que s'han comptat 218 paperetes a favor (12,5 %). Amb aquests resultats, el president de la Plataforma d'Afectats per la Superilla del Poblenou, Jordi Campins, ha avançat que aquest dilluns mateix demanaran una reunió amb l'Ajuntament i els grups municipals.

Els organitzadors de la consulta, la Plataforma d'Afectats per la Superilla del Poblenou, s'havien proposat arribar als 1.300 participants i, finalment, s'han recollit 1.739 vots. D'aquests, el "sí" al projecte ha rebut 218 paperetes (12,5 %) i el "no" n'ha recollit 1.517 (87 %). També s'han comptat 4 vots en blanc (0,5 %).

La consulta s'ha dividit en tres sectors i en tots ha guanyat l'opció del "no".  A la zona de l'anomenat Perímetre 1, el que inclou els veïns de la zona compresa a la superilla i els primers carrers adjecents, s'ha registrat la participació més elevada: 160 vots favorables al projecte (14 %), 954 contraris (85 %) i tres en blanc (1 %). El segon perímetre, que comprèn la resta del barri, ha dibuixat una participació menor. Amb tot, el resultat ha estat de 46 vots afirmatius (12 %) i 331 contraris (88 %).

Per acabar, també han estat convocades altres persones no residents al barri, sobretot botiguers i treballadors que habitualment fan el dia a dia al Poblenou. En aquest cas, el resultat ha estat de 12 vots partidaris al projecte (5 %) i de 222 en contra (95 %). La participació estimada, segons el cens calculat pels organitzadors, ha estat del 26 %.

La majoria dels veïns que s'han acostat aquest diumenge als dos punts de votació de la rambla del Poblenou, al marge de si han votat "sí" o "no", han aplaudit el fet de poder-se expressar. "Tenim dret a dir-hi la nostra, és important". La consulta l'ha organitzada la Plataforma Afectats per la Superilla del Poblenou, contrària al projecte. Altres entitats, però, no s'han sumat a aquesta consulta. És el cas del col·lectiu Superilla Poblenou, que n'ha criticat les formes.

El president de l'entitat, Jordi Campins, lamenta que no sigui l'Ajuntament qui hi sigui al darrere de l'organització la consulta, però creu que el resultat "tindrà força política". En aquest sentit, Campins ha afirmat que "dilluns demanarem una reunió amb tots els partits polítics i amb l'Ajuntament, perquè es "replantegi el projecte i el retiri i prioritzi altres millores urbanístiques necessàries al barri".

Aquesta posició la comparteix, des de l'extrem oposat, el col·lectiu Superilla Poblenou. El seu portaveu, Carles Peña, ha reconegut que, al marge de com s'ha fet, "la consulta servirà per reobrir el debat sobre el projecte, i també perquè l'Ajuntament es comprometi a completar-lo, i a implantar altres millores urbanístiques al Poblenou".