El Congrés confirma la reforma de la llei de l’estiba

Els sindicats d’estibadors hi estan en contra i ja han convocat vuit jornades de vaga

El Congrés dels Diputats ha aprovat avui la reforma de la llei de l'estiba que plantejava el govern del Partit Popular. Ho ha fet gràcies al vot a favor del PP, Ciutadans, PNV, UPN i Foro i a l'abstenció del PDeCat. Amb la reforma el govern pretén liberalitzar el sector i complir la normativa europea. Els sindicats d'estibadors estan en contra de la nova norma que, diuen, precaritzarà la seva feina. Han anunciat vuit jornades de vaga a partir de dimecres 24 de maig.

Després de perdre una primera votació el 16 de març passat, el govern central ha aconseguit aprovar avui la polèmica reforma de la llei de l'estiba. Ha estat possible gràcies al canvi d'opinió de Ciutadans, que hi ha votat a favor, i de l'abstenció del PDeCat. PP i PNV, com en la votació anterior, també hi han votat a favor.

El PDeCat ha explicat que s'han abstingut perquè han negociat amb el govern millores en les condicions de l'estiba als ports de Barcelona i Tarragona.

Una sentència europea del 2104 obligava a Espanya a reformar la llei perquè complís amb la legislació europea. De no ser així el país hauria hagut d'afrontar una multa.

Què implica la reforma?

Fins ara les empreses que treballen als ports espanyols estaven obligades a contractar la gestió d'estibadors a una societat anònima de gestió d'estibadors portuaris (la Sagep). Amb el decret llei aprovat ja no serà així i les empreses seran lliures de contractar estibadors a través de centres portuaris de treball, que funcionaran com a empreses de treball temporal. Un cop entri definitivament en vigor la norma s'aplicarà progressivament durant els propers tres anys.

Els estibadors, en contra de la reforma

Els sindicats dels estibadors s'han mostrat reiteradament en contra del decret llei perquè consideren que el fet de liberalitzar el sector posa en perill els seus llocs de treball. Temen que l'entrada de nous estibadors de fora de la Sagep contribueixi a la precarització els seus salaris. També els preocupa que s'aprofiti l'avinentesa per acomiadar molts dels estibadors actuals. Per això asseguren que la reforma és un ERO encobert. Per tot plegat ja han anunciat noves jornades de vaga, vuit en total, a partir del proper dimecres.