Les vibracions continuen a les finques del carrer de Llull i hi ha perill d’esfondrament

Els veïns desallotjats, de moment, no poden tornar a casa a cap dels tres blocs afectats i es reubicaran ara en un hotel del Poblenou

L'Ajuntament ha confirmat que les oscil·lacions en dues de les tres finques de Llull afectades continuen, que el número 155 segueix cedint i que hi ha perill d'esfondrament. Per això, s'ha ajornat la investigació per determinar les causes de les esquerdes fins dilluns, i ara la màxima prioritat és garantir l'estabilitat dels tres edificis.

El regidor del districte de Sant Martí, Josep Maria Montaner ha confirmat que s'ha detectat que l'edifici del carrer de Llull 155, el més afectat, encara cedia i per això es van fer amb urgència, aquest divendres al vespre, les tasques de cimentació dels seus fonaments. Aquests moviments fan perillar l'estructura i per tant, hi ha el risc que la finca acabi cedint i que se'n produeixi un esfondrament total o parcial. A més, també s'han registrat oscil·lacions en un dels edificis veïns, el número 157.
Risc per a la seguretat
El primer pas que s'ha donat per consolidar la finca més afectada, la del número 155, en què van aparèixer esquerdes al soterrani, és formigonar els fonaments de l'edifici, que amenaça ruïna. Ara cal esperar que el formigó s'assequi per fer les tasques d'apuntalament pertinents. Fins que no es completin aquests treballs, els tècnics no podran estudiar detingudament les  causes del desfalcament.
Els veïns apunten com a causa les obres de construcció de dos hotels en un solar del mateix carrer. Per prevenció, dimecres passat es van desocupar tres finques: el  155, on es va originar la problemàtica, i també les dues adjacents, el 153 i el 157. En total hi ha 19 pisos afectats. L'Ajuntament ha explicat que,  per prevenció, també s'inspeccionaran la resta d'edificis d'aquesta illa.
La majoria dels veïns desallotjats s'estan a casa de familiars i amics, tret de 12 persones que són en hotels. L'Ajuntament s'ha compromès a fer-ser càrrec de les despeses d'allotjament i també ha dit que aquest cap de setmana es podran reubicar en un hotel del mateix carrer de Llull. Hi ha famílies que han dormit en un hotel del Clot i d'altres a la zona de Montbau, que es queixaven, precisament, que els resultava "molt incòmode" i ara podran estar al costat de la zona habitual de residència.
Totes aquestes actuacions allargaran el termini de 15 dies inicialment previst perquè els veïns desallotjats puguin tornar a casa. Ara mateix no hi ha cap estimació sobre quan podran fer-ho, però el govern municipal ha assegurat que el retorn serà simultani a tots els pisos afectats.
Aturar les obres d'hotels
Des de la plataforma del Poblenou Ens Plantem exigeixen que es retiri la llicència d'obres als dos hotels en construcció. El seu portaveu, Bernat Castro, considera demostrat que les obres han posat en risc la seguretat i demana també que s'inspeccionin els edificis de la zona per garantir que no han aparegut més esquerdes.
La plataforma també ha convocat una mobilització per al proper divendres 24 de març, a les 19.00 hores per protestar contra la massificació turística al barri.