Veïns de Vallvidrera eviten que Parcs i Jardins faci servir glifosat, un herbicida tòxic

Veïns de Vallvidrera han evitat que una brigada de Parcs i Jardins utilitzés glifosat, un herbicida tòxic que l'OMS ha declarat com a probablement cancerigen per als humans, i que l'Ajuntament deixarà d'utilitzar el 2017, segons va aprovar el desembre passat. Aquest dimecres estava previst que els tècnics apliquessin aquest producte, entre altres llocs, al carrer de Pelfort.

L'Ajuntament va aprovar el desembre passat deixar d'utilitzar el glifosat, un herbicida que l'OMS ha declarat com a “probablement cancerigen”, i reduir l'ús de productes tòxics en el manteniment dels espais verds i la via pública municipals. No obstant això, seguirà aplicant aquests productes fins a 2017 a tota la ciutat, en un període que ha anomenat “de transició”. Alguns veïns de Vallvidrera, com Ramon Riverola, es van oposar, però, que aquest dimecres tècnics de Parcs i Jardins el fessin servir al carrer de Pelfort, com estava programat. “Són coses que està demostrat que són nocives, fins i tot per a les persones. Jo tinc un nen petit de cinc anys que juga molt per aquí, entre les herbes. Per què han de tirar aquests productes tòxics quan es pot fer amb una aixada? Com tota la vida s'ha fet. I a més, són quatre herbes”, es queixa.

Atesa l'oposició d'aquest veí i de la presència de representants d'entitats com la cooperativa de consum Can Pujades i de l'Associació de Veïns Mont d'Orsà - Vallvidrera, els tècnics de Parcs i Jardins han marxat sense fer el tractament i han informat els veïns que qualsevol ciutadà de Barcelona pot demanar que no s'apliqui aquest herbicida a la seva zona. Per fer-ho s'ha de trucar al telèfon del civisme, el 900 226 226. L'entitat veïnal ha fet pressió, durant mesos, perquè no s'apliqués aquest producte en espais urbans del Parc Natural de Collserola. “Que sàpiga qui ha programat aquestes intervencions que no volem que s'apliqui ja més, i menys al nostre barri”, denuncia Salva Ferran, de l'associació de veïns.

Segons informa el mateix consistori, el glifosat és un herbicida total no selectiu que s'empra per matar herbes i arbustos, s'infiltra al sòl, és molt soluble en l'aigua i persistent al medi. A més, contamina els aqüífers, és tòxic per a la fauna aquàtica, els animals domèstics i el bestiar. Entitats com Greenpeace han denunciat que la companyia Monsanto obté gran part dels seus beneficis gràcies a la comercialització del Round-up, marca comercial d'un herbicida que conté glifosat.

Des de l'Ajuntament asseguren que buscaran alternatives ecològiques més adequades i respectuoses amb la salut de les persones i el medi ambient. Els mateixos tècnics han informat  els veïns que s'estan fent proves amb vinagre i vapor d'aigua per eliminar les males herbes.