Els veïns de la Sagrada Família donen per trencades les converses amb l’Ajuntament

Els veïns de la Sagrada Família afectats pel Pla Gaudí han donat per trencades les converses amb l'Ajuntament per tractar la construcció d'una gran avinguda d'accés al temple. Demanen que es concreti quins pisos s'hauran d'enderrocar. El consistori indica que ja s'estan redactant les bases del concurs i que el calendari electoral ha posat fre a aquests tràmits.

Els veïns afectats pel Pla Gaudí, que preveu enderrocar parcialment dues illes de cases per construir una avinguda davant de la façana principal del temple, han donat per trencades les negociacions amb el consistori.

Una setantena de persones s'han reunit en assemblea per exposar la situació. Demanen que, abans d'obrir un concurs públic per definir el projecte urbanístic, s'arribi a un principi d'acord amb els veïns sobre "qüestions bàsiques" com ara quins pisos s'hauran d'enderrocar i quins no. "El concurs ha de servir per veure quina forma o com queda més maco però els veïns no podem anar a un concurs a partir de zero", afirma Joan Itxaso, de l'Associació de Veïns de la Sagrada Família.

També reclamen a l'Ajuntament que asseguri que la remodelació de la zona serà a cost zero per als veïns i que s'asseguri que no es perdrà sòl per equipaments al barri. El pla preveu el reallotjament d'alguns veïns afectats en un solar proper qualificat com a equipament i propietat d'Agbar, que podria adquirir el consistori.

El consistori, en canvi, proposa convocar primer de tot un concurs com el que es va ser a la plaça de les Glòries per així dissenyar els detalls de l'obra. L'Ajuntament defensa que es tracta d'un projecte de gran abast i a llarg termini i, per això, vol obrir aquest concurs perquè hi tinguin cabuda l'opinió i l'experiència dels arquitectes. Les bases del concurs ja s'estan redactant i el consistori vol que incloure-hi la veu dels veïns. Tot i així reconeix que el calendari electoral d'aquest any ha endarrerit el projecte i, per això, s'han posposat les reunions amb els veïns fins al proper mandat.

Criteris acordats entre les parts

Tot i aquesta oposició, veïns i consistori han pactat aspectes bàsics sobre la reforma com ara conservar les edificacions dels carrers de Sardenya i de la Marina i mantenir la façana del passatge de Font. A més, a diferència del que preveia Gaudí, es preveu que l'avinguda no sigui uniforme i tingui diferents amplades al llarg del tram per poder reduir les afectacions. Un altre aspecte decidit entre les parts és que es tractarà d'un espai verd i que el subsòl no es destinarà a l'aparcament d'autocars.