La Taula del Raval vincula el narcotràfic amb l’especulació immobiliària al barri

La investigació policial per acreditar que es ven droga en un immoble pot durar setmanes i és imprescindible per aconseguir una ordre judicial perquè actuï la policia

Després de diverses intervencions policials a pisos de presumptes narcotraficants, des de l'associació de veïns i comerciants Taula del Raval asseguren que el fenomen ha repuntat, un augment que relacionen amb l'especulació immobiliària. Segons qui n'és la secretària, Maria Teresa Roca, un bloc en què hi hagi molts pisos on es ven droga "és una manera d'expulsar els pocs veïns que queden amb dret en aquella finca".

Segons Roca, els punts de venda de droga que fa anys estaven centralitzats a la rambla del Raval, ara estan molt més repartits per diferents carrers del barri. Per això alerta que, si les administracions no prenen mesures per frenar el fenomen, "la gent se n'anirà o continuarem tenint cassolades i protestes". Una de les possibilitats que plantegen des de la Taula del Raval és que s'obligui els propietaris de pisos buits a tapiar-los per evitar que s'hi instal·lin narcotraficants.

De moment, de manera paral·lela a la tasca policial i judicial, Ajuntament i Generalitat han anunciat que es reuniran per abordar qüestions de seguretat a la ciutat, entre les quals hi ha aquesta problemàtica del Raval.

La investigació policial pot durar setmanes

Aconseguir que la policia entri en un pis on presumptament es trafica amb droga requereix una tasca d'investigació que pot durar setmanes i fins i tot mesos, segons la Federació de Professionals de Seguretat Pública. Valentí Anadón, que n'és el portaveu, remarca que l'objectiu és recopilar proves que acreditin un delicte contra la salut pública, és a dir, de tràfic de drogues, i que l'ocupació il·legal del pis "és instrumental" per poder vendre substàncies estupefaents. Es tracta, assegura, d'una tasca imprescindible per obtenir una ordre judicial que permeti als Mossos d'Esquadra entrar als habitatges i actuar contra els suposats traficants.

Tenint en compte el repunt de la venda de drogues a la zona, Anadón remarca que la tasca d'investigació es fa amb cada cop més rapidesa. "Normalment estem parlant d'investigacions que es duen a terme durant diversos mesos i, per les notícies que jo tinc, s'ha desarticulat més d'un pis d'aquestes característiques i moltes vegades la investigació ha durat un mes o un mes i mig, que pot semblar molt de temps però no ho és".

Mediació amb els presumptes traficants

En casos concrets i, segons l'Ajuntament, excepcionals, com el que es va produir aquest diumenge al carrer de Sant Vicenç, ha estat la Guàrdia Urbana qui ha aconseguit fer-ne fora els presumptes traficants. Com que van actuar a petició dels veïns i, per tant, sense que hi hagués cap investigació prèvia ni ordre judicial, els agents no podien entrar a l'immoble per fer-los-en fora. Per això, no es tracta estrictament d'un desallotjament sinó que van mediar amb els ocupants perquè marxessin voluntàriament.