Els veïns del número 155 del carrer de Llull ja poden tornar a casa

El bar que hi ha a la finca encara no pot aixecar la persiana perquè s’hi han de fer reparacions

Després de 23 dies dormint fora de casa, els inquilins de l'edifici del carrer de Llull afectat per un desfalcament dels fonaments ja poden tornar a entrar als seus pisos. Aquesta setmana els operaris s'han encarregat de reparar els baixants d'aigües residuals de l'edifici, que havien quedat malmesos a finals de la setmana passada. El trencament d'aquestes canalitzacions va provocar dos nous sots al subsol de la finca, que se sumen a la ruptura dels fonaments que es va detectar el 16 de maig i que va obligar a desallotjar l'edifici.

En una reunió aquest divendres a la tarda al Centre d'Urgències i Emergències Socials (CUESB), a tocar de la finca afectada, els tècnics municipals han explicat als veïns que els seus pisos ja eren habitables. Aquesta setmana ja hi havien pogut entrar lliurement per recollir pertinences i comprovar l'estat dels domicilis sense l'acompanyament dels bombers perquè s'havia completat el reforç de l'estructura. Quedava pendent, però, rehabilitar les canonades d'aigües residuals que s'havien trencat. Els operaris ja han resolt la incidència i ja s'hi pot tornar a viure.

El perill d'esfondrament de l'edifici desfalcat va obligar a fer una actuació d'emergència per reforçar-ne els fonaments, cosa que va retardar la tornada dels veïns a casa. El 21 de març ja hi van poder accedir els dels números 153 i 157, mentre que els 13 inquilins del número 155 tan sols van poder recollir algunes pertinences i se'n va fixar la tornada per a principis d'abril.

El divendres 30 de març, els tècnics de l'Ajuntament van reunir als veïns per explicar-los que el retorn s'havia de retardar perquè s'havien detectat dos nous forats. Tres dies més tard, fonts municipals van confirmar que la causa era el trencament  d'un baixant per on passava la conducció de l'aigua però que no afectava els fonaments de la finca.  La reparació ha permès, finalment, que els veïns hagin tornat a casa.

L'estudi de les causes

Des del moment dels desallotjaments, els veïns han relacionat les incidències als seus edificis amb l'hotel que s'està construint al solar del davant i que, segons denuncien, havia provocat esquerdes anteriorment. Les obres continuen paralitzades mentre se n'estudien les causes. El Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) està fent un estudi dels moviments que hi ha hagut al subsol des del gener del 2015 fins ara. Concretament, s'està investigant la zona compresa des del carrer de Tànger fins a la costa entre Àlaba i Bac de Roda.

D'altra banda, la companyia constructora de l'hotel, OHL, ha presentat un requeriment de responsabilitat patrimonial a l'Ajuntament per la paralització de les obres.