Veïns i comerciants del Turó Parc, molestos amb l’augment de filmacions el cap de setmana

Denuncien problemes de mobilitat i alguns comerciants lamenten que perden diners i que només uns pocs reben compensacions econòmiques

Alguns veïns i comerciants de la zona del Turó Parc denuncien que des d'inicis d'any han augmentat els rodatges als carrers que envolten el parc. Això suposa que aproximadament dos caps de setmana al mes es tallen algunes vies adjacents. Els veïns es queixen que les filmacions creen problemes de mobilitat. A més, alguns comerciants expliquen que tenen pèrdues els dissabtes i que les productores només compensen en alguns establiments.

Els veïns del Turó Parc expliquen que durant els cap de setmana de rodatge se'ls impedeix el pas en carrers propers al parc, que s'omplen de vehicles voluminosos i perden aparcament. “Munten tendes de campanya, una espècie de restaurants mòbils, molts camions, molts vehicles. A vegades hi ha més de cent persones aquí, que se'ls ha d'alimentar, que tenen les seves necessitats”, explica Román Camps, veí del carrer de Bori i Fontestà, que afegeix: “A vegades no puc sortir del meu garatge perquè tinc instal·lacions posades al davant. I a més, el trànsit el regula gent sense identificació, experiència i autoritat”. Per això, demanen que l'Ajuntament els informi amb temps de quan es faran rodatges.

Segons la Barcelona Film Comission, a Sarrià – Sant Gervasi es va enregistrar durant el 2016 un total de 232 rodatges. No és el districte on es fan més filmacions, encapçala la llista de permisos Ciutat Vella, amb 741 rodatges l'any. Des del novembre de 2016, segons l'Oficina d'Informació i Tràmits, s'han donat un total de 45 permisos a l'entorn del Turó Park, un 18% dels concedits al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Els veïns dels carrers adjacents al Turó Parc denuncien que les filmacions sempre es fan en els mateixos carrers, com ara el de Bori i Fontestà. Als últims 7 mesos, per exemple, s'han donat 16 permisos per filmar en aquesta via. “Hem tingut un augment d'aquest tipus de filmacions. I aquí, els dissabtes l'activitat comercial és molt bona. El dia que es fan rodatges ho notem econòmicament”, explica Bartolomé Criado, president de l'Associació de Veïns i Comerciants del Turó Parc.

Els comerciants, a més, denuncien que en alguns casos es tallen els carrers tot el cap de setmana, i que no tots els botiguers cobren. “Hi ha divendres que ja comencen a posar camions. Els dissabtes quan arribes al matí, quan encara no estan treballant, ja tens el carrer ocupat. A més, les productores no ens compensen a tots, només als comerciants dels establiments que apareixen a les imatges. El carrer es talla per a tots”, es queixa Juan Rodríguez, comerciant del carrer de Pérez Cabrero.

Aquesta és també una font d'ingressos per a l'Ajuntament que cobra 593 euros per una llicència bàsica, que dona dret a utilitzar l'espai públic quan es tracta de rodatges de pel·lícules, vídeos i enregistraments televisius de caràcter publicitari o comercial. Aquesta llicència no inclou la prestació de serveis de la Guàrdia Urbana amb motiu de tasques relacionades amb la càrrega i descàrrega de materials. Si també se sol·licita, s'han de pagar 45,39 euros per agent i hora diürna. Alguns veïns d'aquesta zona del barri de Sant Gervasi – Galvany reclamen que els ingressos per aquestes llicències reverteixin en millores d'aquests carrers.