Veïns de Vallcarca demanen que es rectifiquin les obres dels Jardins dels Arabescos

Asseguren que la recuperació del patrimoni és “maldestre” i demanen que es modifiqui i es faci un seguiment de l’obra

Veïns de Vallcarca s’han sorprès en veure les obres de recuperació del patrimoni als Jardins dels Arabescos. Aquests treballs, que han de convertir l’espai que ocupava la finca del segle XIX en una zona verda enjardinada inclouen recuperar alguns elements patrimonials com els arcs arabescos i la torreta. El problema és que l’estructura que s’ha posat per aguantar la construcció en cobreix algunes parts. Per això tres entitats del barri han decidit enviar una carta i demanar-ne la modificació.

Les associacions de veïns Gràcia Nord-Vallcarca i Pro-Vallcarca i el Grup d’Estudis Coll-Vallcarca van enviar una carta al districte de Gràcia i a Patrimoni fa unes setmanes per demanar una modificació i un seguiment dels treballs que s’estan fent en el futur jardí. Pel veïnat aquests elements s’han de conservar ja que formen part de la història del barri.

Aquesta és una reivindicació llarga perquè aquesta finca no estava catalogada. Els veïns consideraven que era memòria històrica i dels pocs reductes de l’estil arabesc que hi ha a la ciutat. A Vallcarca, hi ha dos exemples, els Arabescos i l’Alberg de Joventut de la Mare de Déu de Montserrat. Es tracta d’un estil arquitectònic de l’època eclèctica prèvia al modernisme.

Ara, les tres entitats veïnals denuncien que l’estructura que s’ha utilitzat tapa part dels arcs i els laterals. També creuen que la torreta sembla inacabada, ja que la cornisa no continua per les quatre bandes, i li faltaria una finestra amb els mateixos treballs en fusta que les originals. A més, reclamen una font que faci la funció d’unió entre els dos elements, expliquen que l’aigua és una característica de l’arquitectura àrab. Els veïns asseguren que la font estava inclosa en les primeres idees, però ha desaparegut del projecte actual.

Aquesta situació sembla que es resoldrà. El districte de Gràcia ha confirmat que es modificarà l’actuació que s’ha fet i farà una visita sobre el terreny amb els veïns. Tot i això, les entitats expliquen que seguiran atentes a com es desenvolupen les obres que està previst que finalitzin el mes de juny.